• АКТУАЛНИ НОВИНИ
  • АРХИВ 2022/2023
  • АРХИВ 2021/2022
  • АРХИВ 2020/2021
  • АРХИВ 2019/2020
  • АРХИВ 2018/2019
Наградени в Общински конкурс "МОЯТА БЪЛГАРИЯ"2024
ДЕТСКИ ПОЛИЦЕЙСКИ БЕЛЕЖНИК
На 25 юни от 11:00 часа на детската площадка до ЦПЛР – ОДК Балчик бе представен детски полицейски бележник за оценка на възрастните „Движение по правилата“. Автор на детския полицейски бележник е Мая Василева – инспектор детска педагогическа стая от РУ – Балчик, която неотдавна за принос към подобряване на пътната безопасност, получи грамота от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Целта на бележника е по забавен и интересен начин децата да учат и спазват правилата за движение по пътищата в градска среда, а също така и да контролират родителите си как спазват правилата. Приятна изненада за официалните гости на събитието: старши комисар Красен Торимацов - директор на ОД МВР – Добрич, комисар Красимир Манолов – зам. директор на ОД на МВР – Добрич, страши инспектор Даниел Красимиров – началник на РУ на МВР – Балчик, главен инспектор Стелиян Стойчев – началник на РСПБЗН – Балчик, национални, областни и общински медии бяха стиховете за пътна безопасност, изпълнени от деца към ЦПЛР - Общински детски комплекс Балчик, както и красива изложба с авторски проекти на тема „Пътна безопасност“, подготвена от възпитаниците на детския център, която е част от годишния план на институцията, свързан с Националната стратегия за безопасност на движението по пътищата в Република България за периода 2021 – 2030 година.
ОЦЕЛЯВАНЕ В ПРИРОДАТА
На 19 юни в ЦПЛР – ОДК Балчик се проведe беседa с деца и служител от пожарната в гр. Балчик на тема: „Оцеляване в природата“, организирана от РС ПБЗН – Балчик и общински детски комплекс. Антон Илиев - младши инспектор I степен в РС ПБЗН-Балчик представи правилата за безопасно палене на огън сред природата, построяване на дига при наводнение, реакция при земетресение, гръмотевични бури, цунами, опазване и съхраняване на вещи, които се захранват с електрическа батерия. Децата с внимание и желание се включиха в беседата, задавайки множество въпроси по темата.
ПРЕВЕНЦИЯ СРЕЩУ КРАЖБА
На 18 юни в ЦПЛР – ОДК Балчик се проведe беседa на тема: „Кражбa“, планирана съвместно с ИДПС – Мая Василева към РУ на МВР. Децата се запознаха с определението за „кражба“, съгласно чл. 194, ал. 1 от Наказателния кодекс, особени видове кражба, квалифицираните състави на кражбата, както и видовете наказания за кражба. Присъстващите деца и ученици чрез житейски примери бяха информирани, как да се предпазват и реагират при кражби.
ОТКРИТ ШАХМАТЕН ТУРНИР‘ЛЯТО 2024
На 12 юни в Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс Балчик се проведе „Открит шахматен турнир‘Лято 2024“ за деца и ученици до 18 години. Преди началото на турнира бе представена презентация на тема: „Да играем шах - първи уроци“, която имаше за цел да запознае присъстващите с правилата на играта, различни термини и звания в шахмата. В турнира се включиха дванадесет шахматисти от пет образователни институции в гр. Балчик: ДГ „Здравец“, ДГ „Чайка“, ДГ „Знаме на мира“, ОУ „Антим I” и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Участниците бяха разделени в три различни категории и възрасти: до 6, до 10 и до 14 годишна възраст. Турнира се проведе по Швейцарската система в 5 кръга. Балчишките шахматисти се представиха отлично, като всеки един от участниците демонстрира знания, умения, дисциплина и красиви шахматни ходове. Абсолютен шампион и купата на турнира спечели Димитър Русев Андонов на 13 г. от ОУ „Св. св Кирил и Методий“, гр. Балчик с пълен актив от 5 точки. При най-малките шахматисти победител в категория до 6 години стана Виктор Деянов Димитров от ДГ „Здравец“, а във възрастова група до 10 г. първото място спечели Лъчезар Веселинов Николов от ОУ „Антим I“, гр. Балчик. Победителите в турнира получиха награди, а всички участници грамота за участие. С голямо нетърпение талантливите шахматисти очакват следващия втори „Открит шахматен турнир‘Лято 2025“.
БЕСЕДА С ДЕЦА И ПОЛИЦЕЙСКИ СЛУЖИТЕЛИ
На 11 юни в ЦПЛР – ОДК Балчик се проведe беседa с деца и полицейски служители на теми: „Безопасно сърфиране в интернет“ и „Правила за пътна безопасност за деца и родители“, организирана РУ на МВР – Балчик и общински детски комплекс. Мая Василева - инспектор детска педагогическа стая представи правилата за безопасно сървиране в интернет, като коментира потенциалните рискове за децата в световната мрежа с прожектиране на тематичен образователен филм, подготвен от министерството. Голям интерес провокира у децата полицейския автомобил, който всеки един от присъстващите можеше да разгледа не само отвън, но и отвътре, качвайки се в него. Инспектор пътен контрол Здравко Дечев показа и демонстрира как се спира автомобил – нарушител със специално оборудване за принудително спиране. Кулминацията на събитието бе пускане на светлинен и звуков сигнал от полицейския автомобил, което за присъстващите бе респектиращо.
ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ
На 4 юни в ЦПЛР – ОДК Балчик се проведe среща с деца и полицейски служители на тема: „Уязвими участници в движението по пътищата. Безопасно управление на велосипед в града“, организирана РУ на МВР – Балчик и общински детски комплекс. Мая Василева - инспектор детска педагогическа стая представи правилата за движение по пътищата, като акцентира на безопасните начини за пресичане на светофат и пешеходна пътека, управление на велосипед и индивидуално електрическо средство. На децата бяха предоставени работни листове, на които те трябваше да посочат най-безопасния и кратък път на предвижване. Инспектор пътен контрол Здравко Дечев разказа за видовете полицейски служители, обясни на каква възраст децата могат да управляват велосипед по пътната мрежа, да сядат на предната седалка в автомобил, видовете санкции, които получават нарушителите. Децата с голям интерес слушаха беседата, включиха се с поредица от въпроси към служителите на вътрешното министерство.
МАЖОРЕТНИЯТ СЪСТАВ НА ЦПЛР - ОДК БАЛЧИК С ПРАЗНИЧНА ИЗЯВА
Мажоретният състав към ЦПЛР – ОДК Балчик с ръководител Цветелина Илиева води тържественото шествие по повод празника на града, 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. По-късно талантливите красиви мажоретни от детския център се включиха в празничната програма на сцената с „Танц с батони“.
УЧИТЕЛ И УЧЕНИК НА ГОДИНАТА ОТ ЦПЛР - ОДК БАЛЧИК
По повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на официална церемония в НЧ „ Паисий Хилендарски - 1870“, гр. Балчик бяха връчени награди от кмета на община Балчик на: Учител на годината, Цветелина Илиева – старши учител, танцово изкуство в ЦПЛР – ОДК Балчик. За постигнати високи резултати в педагогическата дейност и принос в личностното развитие и подкрепа на децата и учениците в област „Изкуства“ - профил „Танцово изкуство“. Постижения и отличия на нейни възпитаници в общински и международни конкурси. Ученик на годината, Джахиде Нурединова - 18 години, клуб „Приложно изкуство“. За дългогодишно участие и активна творческа дейност в клубовете: „Приложно изкуство“ „Екология“, „Приятели на природата“, „Приказен свят“ и Мажоретния състав на ЦПЛР – ОДК Балчик. Получила е много награди и отличия от участия в национални и общински конкурси.
ПЪРВО МЯСТО ЗА ИНФОРМАТИК ОТ ЦПЛР – ОДК БАЛЧИК ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
За единадесета поредна година по инициатива на Министерството на образованието и науката, Национален дворец на децата - София, Община Търговище и ЦПЛР - ОДК Търговище се проведе националния конкурс с международно участие„България в картини и слово” – 2024 година. Тази година в конкурса взеха участие 1687 деца и ученици от 28 области на Република България, както и участници от Париж – Франция. На 17 май в сградата на Центърът за младежки дейности и инициативи, гр. Търговище се състоя тържествена церемония по връчването на наградите на отличените в конкурса. Първо място в направление „Мултимедийна презентация/видеоклип“ спечели Атила Петров Василев - 16 г. от клуб „Компютър“, с научен ръководител Пламен Иванов. Поощрителна награда в направление „Рисунка“ получи Никола Димитров - 17 г. от клуб „Изобразително изкуство“ с ръководител Цветелина Ангелова-Настева. Всички отличени деца и ученици получиха медали, грамоти и предметни награди, осигурени от организаторите.
ФОЛКЛОРЕН КЛУБ КЪМ ЦПЛР – ОДК БАЛЧИК С УЧАСТИЕ В МАЙСКИ ПРАЗНИК
За поредна година ученици от ОУ „ Васил Левски“ с. Соколово, участващи във фолклорния клуб към ЦПЛР – ОДК Балчик се включиха в празничната програма на традиционния Майски празник, организиран от НЧ „Просвета 1900“ с. Соколово. /Цв. Илиева/
УЧАСТИЕ В ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА
На 10 май - деца от фолкорния клуб и момичета от мажоретния състав към ЦПЛР – ОДК Балчик, с ръководител Цветелина Илиева, участваха в празничната програма, посветена на 11 май - ден на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий и патронен празник на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Балчик. /Цветелина Илиева/
НАД 230 ДЕЦА СЕ ВКЛЮЧИХА В КОНКУРСА „МОЯТА БЪЛГАРИЯ“
С откриване на изложба на 9 май приключи 28-то издание на общинския конкурс „Моята България“. В обявения от Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) Общински детски комплекс (ОДК) – Балчик конкурс се включиха 233 деца и ученици от Балчик, Оброчище, Соколово, Сенокос и Кранево в пет направления – изобразително изкуство, приложно изкуство, мултимедия, рецитация и лично творчество. Отличените с първо, второ или трето място са 80. В изложбата са подредени творби на 91 млади автори. „Моята България“ за тях е Шипка, високите ни планини и златни ниви; българските традиции, визуализирани като шевица, кукерска маска, Гергьовденска люлка или свети Георги, борещ се със змея. За плакат на събитието е избрана рисунката на 12-годишната Ивайла Енчева, изобразяваща млада девойка в народна носия. Със златни, сребърни и бронзови медали бяха отличени 50 художници и приложници. Най-емоционални нетърпеливи бяха малчуганите от първа възрастова група. Те първи получиха отличията си. В конкурса за мултимедия се включиха девет ученици, осем от които представиха проектите си. На много високо ниво е работата на 16-годишния Атила Василев „Красиви забележителности в Североизточна България“, класиран на първо място в трета възрастова група, съобщи директорът на ОДК Пламен Иванов, председател на журито за това направление. Той добави, че с проекта си победителят участва в националния конкурс с международно участие „България в картини и слово“ обявен от Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата, Община Търговище и ЦПЛР ОДК Търговище. Част от наградите връчи дългогодишния директор на ОДК Тинка Сивриева, член на журито в категория Мултимедия и специален гост на откриването на изложбата. Имената на всички наградени в конкурса „Моята България“ са публикувани на odkbalchik.net. Изложбата подредена в ОДК може да се разгледа до 15 юни. След нея ще бъдат изложени детски творби на тема „Море, слънце и игри“. От 3 юни до 3 юли детският комплекс отваря врати за всички деца и ученици от общината. Летните ваканционни занимания ще се провеждат всеки ден по график, който е обявен на сайта ОДК. За някои от тях центърът ще се партнира с Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Балчик и Детска педагогическа стая към Районното управление на МВР в града. /В-к Балчик/
УЧАСТИЕ В ПРОЛЕТНИ ПРАЗНИЦИ НА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ
Деца от Фолкорния клуб към ЦПЛР - ОДК Балчик с ръководител Цветелина Илиева взеха участие в празничните тържества на ДГ „Чайка“ и ДГ „Знаме на мира“, по повод пролетните празници Лазаровден, Цветница и Гергьовден.
НАЦИОНАЛНA НАГРАДA
За поредна година в гр. Бургас се проведе Национален конкурс за рисунка „Водата-извор на живот“, организиран от МОН, РУО-Бургас, НДД, Община Бургас, РИОСВ-Бургас и ЦПЛР-Бургас. Дванайсетгодишната Ивайла Енчева от клуб „Изобразително изкуство“ бе класирана на почетното III място за рисунка си „Морски свят“, изпълнена в акварелна техника. /Ц. Ангелова-Настева/
ОСМОМАРТЕНСКИ ТЪРЖЕСТВА
През месец март най-малките участници във Фолклорния клуб към ЦПЛР – ОДК Балчик – децата от детските градини се включиха в празничните тържества, посветени на Международния ден на жената – 8-ми март. Малките танцьори поднесоха букет от емоции и мартенско забавление. /Цв. Илиева/
3 МАРТ – НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
С общоградско поклонение на Паметника на загиналите във войните на площад "21-ви Септември", Балчик отбеляза Националния празник - 3 март. На него присъстваха и представители на Общински ученически парламент към ЦПЛР – ОДК Балчик. В знак на признателност към загиналите за българската свобода цветя поднесе ученикът Константин Маринов.
СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
През м. февруари, в гр. Казанлък, се проведе XVII НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА „НАСЛЕДНИЦИ НА ДЕЧКО УЗУНОВ“, организиран от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ - Казанлък и община Казанлък. Темата на конкурса тази година беше „Полет“. 10-годишната Даная Петрова, от клуб „Изобразително изкуство“, бе удостоена със специална награда. Тя получи грамота и предметна награда. /Ц. Ангелова-Настева/
НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
Деца от клубове към ЦПЛР - ОДК Балчик се включиха в Националния конкурс „Освобождението на България в думи и картини“, организиран за трета поредна година от НЧ „ Паисий Хилендарски - 1870“ – Балчик в навечерието на 3-ти март. Грамоти и предметни награди зарадваха класираните участници. Раздел: Рецитал „Моята родина България“: II място - Крисия Илиева – на 8 г. от клуб „Приказен свят“, ЦПЛР-ОДК Балчик Раздел „Освобождението на България в картини“: I място - Никола Димитров – на 17 г. от клуб „Изобразително изкуство“, ЦПЛР-ОДК Балчик II място - Мегън Фаатова – на 10 г. от клуб „Изобразително изкуство“, ЦПЛР-ОДК Балчик III място - Даная Петрова – на 10 г. от клуб „Изобразително изкуство“, ЦПЛР-ОДК Балчик /Е. Василева/
146 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
На 29 февруари, участници в клуба по журналистика към ЦПЛР - ОДК Балчик подготвиха радиопредаване в СУ „Хр. Ботев“ гр. Балчик, посветено на Националния празник - 3 март. Прозвучаха патриотични песни и информация за събития, свързани с историческото минало на нашия народ. /ст. учител Елка Василева /
БАБА МАРТА ГОСТУВА В ЦПЛР - ОДК БАЛЧИК
С първомартенско настроение и усмивки, децата посрещнаха Баба Марта в ЦПЛР-ОДК Балчик и пресукаха бели и червени конци, за да закичат с мартеници за здраве, сила и радост. Проследиха с интерес видеоклипове, подготвени с участие на деца от клубовете „Приказен свят“ и „Фолклор“, които припомниха за традициите на празника – символ на идващата пролет. С интерес се включиха и в решаването на загадки, с чиито отговори попълниха тематична кръстословица. /ст. учител Елка Василева/
УЧАСТИЕ В ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА НА ОУ "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ"
Момичетата от Мажоретния състав и участници във фолкорния клуб към ЦПЛР – ОДК Балчик участваха в празничната програма на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, посветена на 14 февруари.
УЧАСТИЕ В ПРОГРАМАТА НА ОУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" - СОКОЛОВО
Деца от Фолклорния клуб към ЦПЛР – ОДК Балчик се включиха в програмата, организирана от ОУ „В. Левски“ в с. Соколово по повод отбелязване на 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата. /Цв. Илиева/
РАДИОПРЕДАВАНЕ ПОСВЕТЕНО НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА
Участници в клуба по журналистика към ЦПЛР – ОДК Балчик подготвиха радиопредаване в СУ „Христо Ботев” гр. Балчик, посветено на живота и делото на Левски. Припомниха с гордост заветите му, които и днес – 151 години след неговата гибел, звучат като призив и докосват сърцето на всеки българин. /Е. Василева/
НАГРАДА ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
През м. Февруари се проведе XXI Национална изложба-конкурс „Свети Трифон Зарезан“- 2024 в гр. Сунгурларе, организирана от МОН, НДД, РУО – гр. Бургас, община Сунгурларе и ЦПЛР-ОДК- Сунгурларе. 17-годишният Никола Димитров от клуб Изобразително изкуство при ЦПЛР – ОДК Балчик получи I място в раздел „Рисунка“. Картината му, изобрзяваща бог Дионис бе отличена сред 1877 творби на участници от цялата страна. /Цв. Ангелова-Настева/
ИЗЛОЖБА „ЗДРАВЕЙ, КОЛЕДА!“ НА ДЕЦАТА ОТ ОБЩИНА БАЛЧИК, ЗАРАДВА ЦЕНИТЕЛИТЕ НА ДЕТСКОТО ИЗКУСТВО
В края на годината, талантливи малки творци от 13 образователни институции - детски градини, училища, ЦСОП и ЦПЛР в община Балчик, подготвиха творби за традиционната общинска изложба – конкурс „Здравей, Коледа!“, организирана от Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс Балчик. Повече от 290 творби, рисунки, картички, автентични сурвакници, приказки и стихове – сътворени с много любов, търпение и фантазия от децата, украсиха празнично фоайето на детския комплекс в очакване на един от най-светлите християнски празници – Коледа. Директорът на комплекса, поздрави децата за прекрасните творби – плод на творческото им вдъхновение, сръчност и желание да направят света около себе си по-красив. Тази година бяха присъдени две специални награди в конкурса. Рисунките на Наталия Марчева – 6 г., ЦПЛР – ОДК Балчик и Виктор Великов, 8 г., ОУ „Антим I“, гр. Балчик бяха избрани от администрацията на Община Балчик за коледни картички, които в навечерието на коледните и новогодишните празници ще бъдат разпратени с благопожелания до жителите на Община Балчик и до институции в страната. Грамоти и награди, осигурени от Община Балчик и МОН, зарадваха децата – автори на отличените творби. Детските творения могат да бъдат разгледани в ЦПЛР – ОДК Балчик до края на месец януари всеки работен ден от 8:30 до 16:30 часа.
КОЛЕДНИ ИЗЯВИ НА ДЕЦАТА ОТ МАЖОРЕТНИЯ СЪСТАВ И ФОЛКЛОРНИТЕ КЛУБОВЕ КЪМ ЦПЛР – ОДК БАЛЧИК.
През месец декември децата от Мажоретния състав и фолклорните клубове към ЦПЛР – ОДК Балчик с ръководител Цветелина Илиева се включиха в много коледни инициативи и мероприятия в Община Балчик.
КОЛЕДНА БЛАГОТВОРИТЕЛНА АКЦИЯ
От 1 до 20 декември Общински ученически парламент при ЦПЛР - ОДК Балчик организира традиционна коледна благотворителна акция. Събраните детски книжки, играчки, занимателни игри и ученически пособия ще бъдат дарени на деца в нужда от детска градина в нашата община. Благодарим на всички деца, родители и учители, които се включиха в инициативата! /Н. Златева/
КОЛЕДНА ИЗЛОЖБА
На 19.12.2023 г. във фоайето на ДГ "Чайка", гр. Балчик бе открита Коледна изложба. Най-малките художници на ЦПЛР-ОДК Балчик, децата от група "Бонбончета", показаха своите творби, сътворени с много радост и старание. /Цв. Ангелова-Настева/
ПРАЗНИЧНО РАДИОПРЕДАВАНЕ
Участници в клуба по журналистика към ЦПЛР-ОДК Балчик, с ръководител Елка Василева, зарадваха с коледно радиопредаване ученици и учители в СОУ „Хр. Ботев“ на 19 декември. Информираха за училищни и общински инициативи, напомниха за декемврийските празници от народния календар. Прозвучаха любими коледни песни и пожелания за весели празници. /Е. Василева/

ПРАЗНИЧНА ПАЛИТРА

На 12 декември участници в театралния клуб към ЦПЛР-ОДК Балчик, с ръководител Елка Василева, гостуваха на сцената на НЧ „Васил Левски - 1959“ с постановката „Да повикаме неволята“ по сценарий на Юлия Малкетова. С артистичност и настроение, театралите представиха една нова и непозната история с участие на герои от различни приказни сюжети. Актьорската игра в плетеницата от комични и драматични моменти предизвика радостни емоции и много смях у публиката. За веселото предпразнично настроение на всички се погрижиха и децата от Танцова формация „Ритъм“, с ръководител Цветелина Илиева. /Е. Василева/

НЕФОРМАЛНО ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА „БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ“

На 29.11.2023 г. по покана на Младежки център –Добрич, участници в Общински Ученически Парламент към ЦПЛР - ОДК Балчик участваха в неформално обучение на тема „Безопасен интернет“. По време на обучението чрез много примери, клипове и игри бяха разгледани основни правила за безопасност при сърфиране в социалните мрежи и интернет. /Н. Златева/

ИЗЛОЖБА “ЦВЕТОВЕТЕ НА ЕСЕНТА“

Изложба "Цветовете на есента" от рисунки, картички, керамики, стъклопис и приложни творби на деца от клубовете „Изобразително изкуство“, „Керамика“, „Стъклопис“, „Приятели на природата“ и „Приложно изкуство“ изпъстри с топли нюанси фоайето на ЦПЛР - ОДК Балчик. /Цв. Ангелова-Настева/
ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО
На 21 ноември в ЦПЛР – ОДК Балчик, деца от Фолкорния клуб и клуб „ Приказен свят“ отбелязаха Деня на християнското семейство. Научиха за същността и традициите на този ден от специално подготвена презентация. Крисия Антонова и Викория Кокаева изпълниха стихове, посветени на семейството. Празнично подредената софра зарадва всички деца и напомни за спокойствието и топлината на семейния уют. Всички опитаха от вкусната питка и от лакомствата. Малките танцьори поздравиха присъстващите с фолклорен танц. /Елка Василева/
Децата от група „Мечета“ и група „Бонбончета“ участващи във Фолкорния клуб към ЦПЛР – ОДК Балчик с ръководител Цветелина Илиева се включиха в празничните тържества организирани от ДГ „Чайка“, посветени на Деня на християнското семейство. /Цв. Илиева/
НОМИНАЦИЯ ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
През м. октомври беше проведено юбилейното издание на Национален конкурс "Златна есен-плодовете на есента" в гр.Севлиево. Сред 1063 творби бе отличена и тази на десет годишната Мегън Фаатова от клуб "Изобразително изкуство" към ЦПЛР-ОДК Балчик.Тя получи номинация в раздел "Рисунка" /Цв. Ангелова-Настева/
ВТОРО МЯСТО В ОНЛАЙН КОНКУРС ЗА ЧЕРНО МОРЕ
В края на месец октомври ДГ „Знаме на мира“, гр. Балчик обяви онлайн конкурс по повод 31 октомври - Международния ден на Черно море на тема: „Бъдещето на нашето море зависи от нас - да го пазим и обичаме!“ Най-малките участници от клуб „Изобразително изкуство“ към ЦПЛР – ОДК Балчик, с ръководител Цв. Ангелова-Настева се включиха в конкурса, като Дара Гинкова - 6 г. бе класирана на второ място, Ана Мария Савова на 5 г. получи поощрителна награда. За всички деца бяха осигурени грамоти за участие. /Цв. Ангелова-Настева/
ИНИЦИАТИВИ ПОСВЕТЕНИ НА ЧЕРНО МОРЕ“ и 1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
Деца от ДГ „Чайка“, гр. Балчик посетиха ЦПЛР - ОДК и разгледаха изложбата, посветена на Международния ден на Черно море – 31 октомври. Малчуганите с интерес проследиха презентация, по повод 1-ви ноември – Ден на народните будители, подготвена с участие на ученици от клубовете към детския комплекс. Изготвиха малки книжки със снимки на бележити българи, допринесли за съхраняване на националната ни идентичност.
ЦПЛР - ОДК БАЛЧИК ОТКРИ НОВАТА 2023/2024 УЧЕБНА ГОДИНА
На 2 октомври стартира новата учебна година в ЦПЛР – ОДК Балчик с посещение на първокласници от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Учениците се запознаха с ръководителите на клубовете и кръжоците и с нескрито любопитство разгледаха кабинетите за занятия. И през новата учебна година, децата и учениците от общината ще могат да развиват интересите и таланта си в направленията „Наука и технологии“, и „Изкуство“.
Наградени участници в Общински конкурс "НАШЕТО ЧЕРНО МОРЕ"2022
ДЕТСКИ ПРАЗНИК В ЦПЛР – ОДК БАЛЧИК,
ПОСВЕТЕН НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ДЕТЕТО
На първи юни ЦПЛР – ОДК Балчик посрещна гости - децата от третите групи на ДГ №2 „Знаме на мира“, гр. Балчик. Директорът на комплекса Пламен Иванов приветства и поздрави най-малките участници с празника и ги покани да разгледат кабинетите. След радостта, че са разгледали и ползвали базата на центъра (компютърен кабинет, кабинети по сценично, приложно и изобразително изкуства) за децата бе организиран пленер „Детство в цветове и багри“, където всички нарисуваха своите мечти в импровизиран кабинет на открито със стативи. За празничното настроение на децата, техните учители и възпитатели се погрижиха мажоретките на извънучилищното звено, които изпълниха празничен танц. По-късно в празника се включиха третокласниците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, които сътвориха вълшебства от хартия и рисуваха в пленера. Директорът на комплекса връчи награди на: • ученици – отличени в конкурси от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2022/2023 година; Тедрин Михайлова, X кл. – трето място в Националния конкурс „Лазарка мома гиздава“, гр. София Мегън Фаатова, 10 г. – второ място в раздел „Рисунка“ от XV Национален конкурс „Мадарският конник символ на историческото и европейско бъдеще на България“ Никола Димитров, 16 г. – второ място в раздел „Компютърна рисунка“ от XV Национален конкурс „Мадарският конник символ на историческото и европейско бъдеще на България“ Ксения Мурина, 12 г. – трето място в раздел „Компютърна рисунка“ от XV Национален конкурс „Мадарският конник символ на историческото и европейско бъдеще на България“ Никола Димитров, 16 г. – второ място в областен конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата – Добрич 2023“ Асу Ахмед, 7 г. – трето място в раздел „Картичка“ от Национален конкурс „Цветолиние“, гр. Бургас Идил Мехмед – 7 г. – трето място в раздел „Картичка“ от Национален конкурс „Цветолиние“, гр. Бургас Джансу Халкинова – 7 г. – трето място в раздел „Картичка“ от Национален конкурс „Цветолиние“, гр. Бургас Джахиде Нурединова – 17 г. – специална награда в раздел „Картичка“ от Национален конкурс „Цветолиние“, гр. Бургас Селин Неджатин – 17 г. – специална награда в раздел „Картичка“ от Национален конкурс „Цветолиние“, гр. Бургас • абитуриентката Селин Ерджан Али, 18 г. - за дългогодишно участие във формите на ЦПЛР, за значими постижения и компетентности в областта на изкуствата, много спечелени награди от общински, областни, национални и международни конкурси в разделите „Изобразително изкуство“, „Керамика“, „Стъклопис“, „Графика“; • учители от ЦПЛР - за подготовка на ученици и спечелени значими общински, областни и национални награди в област „Изкуства“, и осигуряване на обща подкрепа за личностно развитие на интересите, способностите и компетентностите на децата и учениците в Община Балчик. В края на празника за големите ученици и представители на Общински ученически парламент бе организирана среща разговор на тема: „Добрият учител в модерни и различни времена“ с главен учител в ДГ №3 „Чайка“ д-р Живка Анещева - носител на почетното звание „Неофит Рилски“ - МОН. Прекрасният и заслужено титулуван педагог изнесе достъпна, но и на академично ниво лекция с много професионални и житейски примери, добри педагогически практики. Много активно се включиха и учениците в срещата със свои разсъждения, коментари, мнения и препоръки, което приятно впечатли д-р Анещева, която прие предизвикателството за други подобни срещи и посъветва младите хора да са активни, смели и всеотдайни в живота, отправи призив за „Памет и приемственост“.
УЧАСТИЕ НА ФОЛКЛОРЕН КЛУБ КЪМ ЦПЛР - ОДК В МАЙСКИ ПРАЗНИК, С. СОКОЛОВО
На 14 май момичета и момчета от фолкорния клуб към ЦПЛР-ОДК Балчик, с ръководител Цветелина Илиева , изпъстриха сцената в училищния двор на ОУ „Васил Левски” – с. Соколово. Децата зарадваха публиката, представяйки красотата на българските танци. /Цветелина Илиева/
Мажоретен състав 11 МАЙ – ДЕНЯ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ
На 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, деца от фолкорния клуб и момичета от мажоретния състав към ЦПЛР – ОДК Балчик, с ръководител Цветелина Илиева, участваха в празничната програма, посветена на патрония празник на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Балчик. /Цветелина Илиева/
СРЕЩА МЕЖДУ ОБЩИНСКИ УЧЕНИЧЕСКИ ПАРЛАМЕНТ И ОБЩИНСКИ МЛАДЕЖКИ СЪВЕТ НА БАЛЧИК И ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО
На 9 май Общински ученически парламент към ЦПЛР – ОДК Балчик посрещна гостуваща делегация на Общински младежки съвет – Генерал Тошево към местния ЦПЛР - Център за работа с деца. Домакините посрещнаха гостите, показаха базата на детския комплекс и двата новооборудвани кабинета със спечелени проекти по НП към МОН. Балчишките млади парламентаристи подготвиха и представиха презентация на тема „Денят на Европа“. На срещата учениците от двата парламента обмениха опит и добри практики в сферата на младежкото самоуправление и ученически инициативи. Споделени бяха успешно организирани прояви. Младежите обсъдиха възможността да организират бъдеща съвместна проява – дебат на определена тема, в израз на общите им усилия и желание да бъдат полезни на обществото.
XXVII ОБЩИНСКИ КОНКУРС „МОЯТА БЪЛГАРИЯ“
133 индивидуални участници и 12 колектива се включиха в шестте направления на XXVII издание на общинския конкурс „Моята България“, организиран от Център за подкрепа и личностно развитие – Общински детски комплекс (ЦПЛР – ОДК) Балчик. В различни изкуства се състезаваха представители на девет институции – балчишките училища ОУ „Антим I“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и СУ „Христо Ботев“, Център за специална образователна подкрепа „Акад. Тодор Самодумов“ в Кранево, НЧ „Васил Левски – 1959“, детски градини „Чайка“ (Балчик), „Мир“ (Сенокос) и „Радост“ (Стражица), ОДК. В съревнованията за мултимедия, рецитаторско майсторство, литературно творчество, танцово, приложно и изобразително изкуства бяха връчени общо 72 награди. Директорът на ОДК Пламен Иванов е впечатлен от проект за застрашените птици в България, разработен от десетгодишния Кирил Георгиев. С него момчето участва в конкурса за мултимедия и заслужено спечели първо място. Кирил показа енциклопедични знания по темата, в разработката си е включил много авторски материали – снимки и видеа, коментира Иванов, който е IT специалист. На 3 май конкурсът завърши с откриване на изложба и награждаване на отличените автори. В детския комплекс са подредени 85 творби – графики, стъклопис, рисунки, пана, керамики. На тях младите творци са пресъздали какво за тях е България – нива с житни класове, цъфнали слънчогледи, Райна Княгиня със знаме и сабя в ръцете до гордия български лъв, моми и момци в народни носии, зелени поляни с разцъфнали дървета, планини, Шипка, хан Аспарух, чардаклии къщи. С творбите си някои от децата са надминали възрастта си, подчертаха при награждаването оценяващите, които са били затруднени. „Дори и да не сте получили награда, творете. С изкуството продължавайте да се развивате като личност и имате възможност да изразите какво чувствате“, призова младите творци ръководителят на детския комплекс. Изложбата може да бъде разгледана до края на май. Имената на всички отличени в конкурса „Моята България“ са публикувани на сайта и фейсбук страницата на ЦПЛР – ОДК /В-к „Балчик“/
НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
За втора поредна година НЧ „Паисий Хилендарски - 1870“ гр. Балчик, организира Национален конкурс „Освобождението на България в думи и картини“, посветен на 3 март - Национален празник на България. И в този национален конкурс отлично се представиха малките художници от клуб „Изобразително изкуство“ с ръководител Цветелина Ангелова при ЦПЛР – ОДК Балчик, като спечелиха призови мяста и предметни награди: първа възрастова група: Христа Христова, 9 г. - II място, втора възрастова група: Анелия Тодорова, 12 г. – поощрение, трета възрастова група: Никола Димитров, 16 г. – II място. /Цв. Ангелова/
150 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ
На 16 февруари 2023, в ЦПЛР – ОДК Балчик се проведе урок на тема „150 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ“, част от националната инициатива на СУ „Васил Левски“, гр. Карлово, за провеждането на 150 урока за Васил Левски в страната и чужбина. В урока участваха ученици от първи клас на ОУ „Кирил и Методий“, гр.Балчик, както и ученици от Общински ученически парламент при ЦПЛР ОДК Балчик, които разказаха накратко, за живота и делото на националния герой. Последва прожекция на видеоклип, подготвен съвместно от Общински ученически парламент, клуб “Театър“ и Фолклорен клуб, при ЦПЛР ОДК Балчик, с ръководители Камелия Панайотова, Елка Василева и Цветелина Илиева. В заключителната част на урока, на децата бяха предоставени материали, с които самостоятелно оформиха книжки, съдържащи снимки и известни цитати на Апостола.
РЕКОРДЕН БРОЙ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИНСТИТУЦИИ СЕ ВКЛЮЧИХА В КОНКУРСА „ЗДРАВЕЙ, КОЛЕДА!“
292 сурвачки, рисунки, картички и приказки участваха в тазгодишното издание на общинския конкурс „Здравей, Коледа!“. Повече от 25 години Общинският детски комплекс е организатор на конкурса. Стотици деца твориха и създаваха невероятни проекти през годините, но тази е по-различна. От 18 образователни институции в общината 16 се включиха в конкурса. На 15 декември в сградата на ЦПЛР - ОДК Балчик бе открита традиционната изложба-конкурс „Здравей, Коледа!“. Около 300 детски творби изпъстриха фоайето на комплекса и разпръснаха искрици от коледния дух, в очакване на един от най-светлите християнски празници. Бяха обявени и връчени общо 77 награди. /Повече във в-к "Балчик"/
РЕАЛИЗИРАН ПРОЕКТ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА НА МОН В ЦПЛР – ОДК БАЛЧИК
Сред коледните изненади за децата в нашия град е новият кабинет в ЦПЛР – ОДК Балчик. Приключи работата по одобрения и финансиран проект „Кабинет за развиване на дигиталните компетенции на учениците в свободното им време“ по Национална програма "Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците“, Модул 1. Реализацията на проекта, насочен към осигуряване на условия за развитие на интересите, способностите и компетентностите на децата и учениците в ЦПЛР, обезпечи ново функционално обзавеждане, модерно оборудване, материали и консумативи за децата в детския комплекс. Новият „Кабинет за развиване на дигиталните компетенции на учениците в свободното им време“ ще разгърне творческия потенциал на малките информатици, ще провокира интереса им към занимания в областта на информационните технологии, информатиката, а също и участието им в състезания, конкурси, олимиади и др. Осъществените през 2020 и 2022 година проекти допринасят за създаване на съвременни условия, стимулиращи личностното развитие на децата и учениците в клубовете и кръжоците на ЦПЛР – ОДК Балчик. /П. Иванов/
БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА
Представители на Общински ученически парламент при ЦПЛР - ОДК Балчик посетиха Центъра за рехабилитация и евроинтеграция в града, където дариха събралите се по време на традиционната Коледна благотворителна акция книги, детски играчки и занимателни игри. Благодарим на всички деца, родители и учители, които се включиха в инициативата! /К. Панайотова/
НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛНИ КОНКУРСИ
По повод 30-годишнината от обявяването на Национален парк „Рила“, през месец ноември, в гр. Благоевград се проведе IX Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила” – познат и непознат”. Конкурсът е организиран от дирекция „Национален парк Рила” – Благоевград, Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, РУО – Благоевград, община Благоевград, ЦПЛР - ЦЛТРДБ – Благоевград, Югозападно държавно предприятие, ДП Благоевград. Десетгодишната Мегън Фаатова от клуб „Изобразително изкуство“, бе отличена с поощрителна награда в категория „Рисунка“ от представените общо 318 творби. Тя получи грамота и предметна награда. През месец декември бяха обявени резултатите от Националния конкурс по народно приложно изкуство “От Коледа до Васильовден”, организиран от Министерство на образованието и Националния дворец на децата. Медали, грамоти и предметни награди получиха класираните в конкурса участници от клуба по керамика в ЦПЛР-ОДК Балчик: II място - Джейда Дъгън, на 12 години III място - Ямур Херджументова на 11 години
БЕЗ ГРЕШКИ НА ПЪТЯ
На 06 декември, в ЦПЛР - ОДК Балчик, ученици от Общински ученически парламент, изнесоха урок по Безопасност на движението по пътищата пред третокласници от ОУ "Св. св. Кирил и Методий", гр. Балчик. В края на часа учениците заедно се включиха в решаването на тест за пътна безопасност: "Без грешки на пътя", като постигнаха отличен резултат. Проведеният тест е част от международната инициатива - "Заедно за безопасността на децата на пътя", която обединява различни държавни институции, организации и застрахователни асоциации от осем европейски държави. /К.Панайотова/
1 ДЕКЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН
Световният ден за борба със СПИН е отбелязан за първи път през 1988 година, когато Световната здравна организация насочва общественото внимание към необходимостта от подкрепа и разбиране към хората живеещи с ХИВ. По този повод учениците от Общински ученически парламент при ЦПЛР - ОДК Балчик, подготвиха анти – СПИН кампания и поставиха изготвени от тях плакати с информация за вируса в трите училища в града.
21 НОЕМВРИ – ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО
Денят на християнското семейство – 21 ноември бе отбелязян с празник за децата в ЦПЛР-ОДК Балчик. Малките момчета и момичета проследиха с интерес презентация по темата, подготвена с участието на деца от клубовете „Приказен свят“ и „Фолклор“. Научиха за същността и традициите на този ден. Споделиха какво е за тях семейството и колко е важно да показваме обичта, вниманието и уважението към близките си. Празнично подредената софра зарадва децата и напомни за спокойствието и топлината на семейния уют. Е. Василева – ст. учител
ДА БЪДЕМ ТОЛЕРАНТНИ !
На 16 ноември учениците от Общински Ученически Парламент – Балчик отбелязаха 16 ноември – Международен ден на толерантността чрез инициатива, която се проведе едновременно в СУ „Христо Ботев" и ОУ „Св.св Кирил и Методий", гр. Балчик. Свитъци с послания, посветени на добротата и толерантността, бяха раздадени на учениците отправяйки призив към всички за повече търпимост и разбирателство. /К. Панайотова/
НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
Награди от XIX-я Националния конкурс „Златна есен - плодовете на есента”, организиран от Министерство на образованието и науката, НДД – София, Община Севлиево и ЦПЛР – Детски комплекс „Й. Йовков” Севлиево, зарадваха деца и ръководители от ЦПЛР-ОДК през октомври. В раздел „Приложно изкуство”, за творбата „Богатството на есента”, журито класира на III място четиринадесетгодишната Александра Тодорова от клуба по приложно изкуство, с ръководител Наталия Златева. В раздел „Литературно творчество”, за стихотворението „Анхедония”, с Поощрителна награда бе отличена шестнадесетгодишната Рая Крумова от клуба по журналистика, с ръководител Елка Василева. Елка Василева – ст. учител в ЦПЛР-ОДК
1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
Участници в клуба по журналистика, с ръководител Е. Василева, отбелязаха Деня на народните будители с радиопредаване в в СУ „Хр. Ботев“. На 27 октомври, в минутите на голямото междучасие, те припомниха за делото на бележити българи, допринесли за съхраняване на националната ни идентичност. Прозвучаха възрожденски патриотични песни, които и днес вълнуват и будят гордост у всеки българин. /Е. Василева/
УЧАСТИЕ В ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ
Ученици от ОУ „В. Левски“ в с. Соколово, които участват във фолклорния клуб към ЦПЛР-ОДК Балчик, с ръководител Цветелина Илиева, взеха участие в празничния концерт, организиран от НЧ“ Просвета -1900“ с. Соколово по повод 1-ви ноември – Ден на народните будители. /Цв. Илиева/
ОБЩИНСКА ИЗЛОЖБА „НАШЕТО ЧЕРНО МОРЕ“
На 28 октомври в ЦПЛР-ОДК Балчик бе открита изложба „Нашето Черно море”, на Общинския конкурс за рисунка, приложна творба и фотография, посветена на Международния ден на Черно море – 31 октомври. 147 участници, вдъхновени от красотата на морето и крайбрежната му зона, представиха в експозицията живописни пейзажи, графики, керамики, стъклописи , фотографии и пълни с живот приложни композиции. С грамоти и медали бяха отличени авторите на 40 творби. /Цв. Ангелова/
ЦПЛР - ОДК БАЛЧИК ОТКРИ НОВАТА 2022/2023 УЧЕБНА ГОДИНА
В началото на октомври започна новата творческа година в ЦПЛР-ОДК Балчик. И през тази учебна година, децата и учениците ще могат да развиват интересите и таланта си в направленията „Наука и технологии“, „Изкуство“ и „Спорт“. Малките първокласници от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ посетиха извънучилищното звено. Запознаха се с ръководителите на клубовете и кръжоците и с нескрито любопитство разгледаха кабинетите за занятия и подредената във фоайето детска изложба. /Елка Василева – ст. учител/
ПРАЗНИК НА ГРАД БАЛЧИК
На 21 септември Балчик отпразнува 82 години от освобождението на града от румънска окупация. Ученици от Общински ученически парламент към ЦПЛР ОДК Балчик взеха участие в общоградското поклонение и поднесоха цветя пред Паметника на падналите за свободата на Отечеството.  В церемонията се включи и Представителният духов оркестър на Военноморските сили. /К.Панайотова/
Наградени участници в Общински конкурс "МОЯТА БЪЛГАРИЯ"2022
ПЪРВИ ЮНИ В ЦПЛР - ОДК БАЛЧИК
Центърът за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс Балчик организира празнична програма, посветена на 1-ви юни – Международен ден на детето. Поздрав към децата отправи шестгодишната Крисия Антонова със стихотворението „1-ви юни“ от Ангелина Жекова. Наградени бяха отличени в общински, областни и национални изяви, ученици: • Никола Димитров – IX клас – I място в Национален конкурс „Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България“, гр. Шумен, раздел „Компютърна рисунка“; • Стефани Колева – VI клас – II място в Национален конкурс „Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България“, гр. Шумен, раздел „Приложно-декоративно изкуство“; • Селин Неджатин – X клас – III място в Национален конкурс по народно приложно изкуство – носии и накити - „Лазарка мома гиздава“, раздел „Приложно изкуство“; • Елеонора Димитрова – 14 години – Поощрителна награда от Национален конкурс с международно участие „България в картини и слово“, гр. Търговище, направление „Изобразително изкуство“; • Паолина Цонева – X клас – Сертификат за участие в Национална конференция по гражданско образование „Семейство – училище – общество“, гр. Добрич, трета възрастова група, раздел „Презентации“ и Грамота „Победител в дебат „Алтернативната енергия е бъдещето в енергетиката на Земята“, гр. Добрич; • Симона Илиева - XII клас – Сертификат за участие в Национална конференция по гражданско образование „Семейство – училище – общество“, гр. Добрич, трета възрастова група, раздел „Презентации“; • Галена Коцева – IX клас – Грамота „Победител в дебат „Алтернативната енергия е бъдещето в енергетиката на Земята“, гр. Добрич; • Вероника Петрова – IX клас – Грамота „Победител в дебат „Алтернативната енергия е бъдещето в енергетиката на Земята“, гр. Добрич; • Камелия Панайотова – Сертификат за участие и купа за отлична подготовка и представяне на ученици от Общински ученически парламент при ЦПЛР – ОДК Балчик в дебат „Алтернативната енергия е бъдещето в енергетиката на Земята“, гр. Добрич; • Джахиде Нурединова – X клас – I място в Общински конкурс „Моята България“, гр. Балчик, раздел „Приложно изкуство“; Празничната програма завърши с танца „Веселие“ изпълнен от ТФ „Ритъм“, с ръководител Цветелина Илиева. Деца и ученици се включиха в организирания пленер „Детство в цветове и багри“.
ТЕАТРАЛНА ПАЛИТРА
На 30 май, участници в клуб „Театър“ към ЦПЛР - ОДК Балчик, представиха постановка по мотиви от българските народни приказки „Който не работи, не трябва да яде“ и „Галената дъщеря“ в ОУ „Антим I“, гр. Балчик. С вълнение, трепет и артистичност пресъздадоха атмосферата на българския бит от онези далечни времена, скътали нашата самобитност, от които и днес черпим сила и поуки за бъдещето. Малките театрали умело напомниха за непреходните човешки ценности - трудолюбие, уважение, грижа, мъдрост, доброта... и зарадваха публиката с комични моменти, в които осмяха мързела, безделието и ленността. Увлечени в магията на словесното изкуство, радостно изпъстрили сцената, пременени в традиционни български носии, те умело отправиха своите послания и получиха заслужени аплодисменти от деца, родители и учители. В духа на фолклорната традиция, в края на постановката, театралите поведоха кръшно хоро, в ритмите, на което увлякоха и въодушевени зрители. Декорите за сценичната изява подготвиха деца от клубовете по приложно и изобразително изкуство към ЦПЛР - ОДК Балчик. /Елка Василева старши учител в ЦПЛР – ръководител на клуб „Театър“/
УЧИТЕЛ И УЧЕНИК НА ГОДИНАТА ОТ ЦПЛР - ОДК БАЛЧИК
По повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на официална церемония в НЧ „ Паисий Хилендарски - 1870“, гр. Балчик бяха отличени: Учител на годината – Наталия Златева, за постигнати високи резултати в педагогическата дейност и принос в личностното развитие и подкрепа на децата и учениците в областта на екологичното образование и възпитание. Постижения и отличия на нейни възпитаници в национални и общински конкурси, ръководител на клубовете „Екология“, „ Приятели на природата“ и „ Приложно изкуство“ в ЦПЛР – ОДК Балчик. Ученик на годината - Никола Димитров - IX клас, за дългогодишно участие и активна творческа дейност в клуб „Изобразително изкуство“. Множество награди и отличия от участия в международни, национални и общински конкурси. Празничното шествие поведе Мажоретният състав към ЦПЛР – ОДК Балчик, с ръководител Цветелина Илиева.
ЗАБАВЕН ЧАС В ШКОЛА "АНГЛИЙСКИ ЕЗИК"
На 16 май в ЦПЛР - ОДК Балчик се проведе забавен час на тема "Аз рецитирам на английски език" организиран от школата по английски език, с ръководител Камелия Панайотова. Децата показаха езикови познания и с ентусиазъм рецетираха стихове, пяха песни и се състезаваха в забавни игри. /К. Панайотова/
МАЙСКИ ПРАЗНИК, С. СОКОЛОВО
На 14 май момичета и момчета от фолкорния клуб към ЦПЛР - ОДК Балчик, с ръководител Цветелина Илиева , изпъстриха сцената в училищния двор на ОУ „Васил Левски” – с. Соколово. Децата зарадваха публиката, представяйки красотата на добруджанските танци. /Цветелина Илиева/
11 МАЙ – ДЕНЯ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ
На 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, деца от фолкорния клуб и момичета от мажоретния състав към ЦПЛР – ОДК Балчик, с ръководител Цветелина Илиева, участваха в празничната програма, посветена на патрония празник на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Балчик. /Цветелина Илиева/
ВТОРО МЯСТО В КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ПРЕДМЕТИ ОТ ОТПАДЪЧНИ МАТЕРИАЛИ
Малките участници в кръжок "Приятели на природата" към ЦПЛР – ОДК Балчик с ентусиазъм се включиха в обявения от Община Балчик и фирма Булекопак конкурс за изработване на предмети от отпадъчни материали на тема „Ден на Земята“. С много въображение и сръчност те превърнаха ролки на тоалетна хартия, стари кутийки и пластмасови бутилки в моливници, кошнички, касичка и макет. По този начин те дадоха нов живот на отпадъчните материали. Сред многобройните участници от всички училища в общината, журито присъди 2 място на Филип Настев на 8 години за изработения от него макет на Двореца в Балчик.
/Н. Златева/
XXVI ОБЩИНСКИ КОНКУРС „МОЯТА БЪЛГАРИЯ“
Завърши XXVI-то издание на Общинския конкурс „Моята България”, организиран от Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс Балчик. Тази година общо 158 участници - деца и ученици от девет образователни институции в общината, изявиха таланта си в направленията „Мултимедия“, „Литературно творчество”, „Фотография”, „Изобразително изкуство“ и „Приложно изкуство“.
С вдъхновение, познания, творчески умения и сръчност, те пресъздадоха обичта си към родината. В картини и слово разказаха за уникалната ѝ природа, за вековното ѝ историческо минало и величието на нейните герои. На 28 април от 14.30 часа, в сградата на Детския комплекс бе открита традиционната изложба-конкурс „Моята България“. Посетителите разгледаха с интерес експонираните детски творби - рисунки, стъклописи, макети, керамични релефи и приложни пана. За творческия си устрем и вдъхновение, отличените в конкурсните направления участници, получиха грамоти и медали, осигурени от организаторите и Община Балчик.
/Е. Василева/
ПЪРВО МЯСТО НА ОБЩИНСКИ УЧЕНИЧЕСКИ ПАРЛАМЕНТ БАЛЧИК
В ДЕБАТ ПОСВЕТЕН НА АЛТЕРНАТИВНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ
На 20 април в гр. Добрич се проведе дебат на тема „Алтернативната енергия е бъдещето в енергетиката на Земята“, организиран от Търговско промишлена палата – Добрич и „Европа директно“, съвместно с Младежки център – Добрич. В дебата участваха: Паолина Цонева – 17 г., Галена Коцева – 15 г. и Вероника Петрова – 16 г. от Общински ученически парламент при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс Балчик, с ръководител Камелия Панайотова, и отбора на СУ“ П.Р. Славейков“ - Добрич, с ръководител Красимира Желева. Младежите обсъдиха ефекта, предизвикателствата и отговорностите, пред които сме изправени при използването на възобновяеми източници на енергия. Жури в състав Драгомил Георгиев, Детелина Петрова и Герман Германов присъди победата на отбора на Общински Ученически Парламент Балчик, който успешно се аргументира в защита на ползите и необходимостта от разумното използване на алтернативните източници на енергия. /К. Панайотова/
ПРОЛЕТНИ ПРАЗНИЦИ
По повод пролетните празници Лазаровден и Цветница, деца от Фолкорния клуб към ЦПЛР - ОДК Балчик, с ръководител Цветелина Илиева, представиха красотата на българските традиции и обичаи. /Цв. Илиева/
ПРОЛЕТНИ ВАКАНЦИОННИ ДНИ В ЦПЛР - ОДК БАЛЧИК
В дните на пролетната ваканция, ЦПЛР - ОДК Балчик организира за децата занимания по интереси, забавни игри и посещения в Архитектурно-парков комплекс "Двореца", Университетска ботаническа градина и Етнографска къща - Балчик. /Е. Василева/
ДЕН НА ВОДАТА
Участниците в клуб „Приятели на природата“ проведоха занятия, посветени на Световния ден на водата – 22 март. Припомниха си за значението на чистата питейна вода, за приложението ѝ в нашия живот и за това колко малко е тя в природата. Децата проследиха с интерес един от начините за получаване чиста питейна вода, посредством комплект за демонстрация, получен по проект от Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ към МОН. Най-малките природолюбители изработиха табелки, с които да напомнят, че водата е ценна, че трябва да се използва разумно и пестеливо. Ученици от клуб „Екология“ изработиха плакат по темата. /Н. Златева/
ИЗЛОЖБА "КИТНА ПРОЛЕТ Е ДОШЛА"
Цветни пролетни рисунки, картички, керамики, стъклописи, апликации, хартиени цветя, птици и монотипии изпъстриха фоайето на ЦПЛР - ОДК Балчик по повод настъпващата пролет. Със свои творби в изложбата се включиха деца и ученици от клубовете: „Изобразително изкуство“, „Керамика“, „Стъклопис“ и „Графика“ с ръководител Цветелина Ангелова и клуб „Приложно изкуство“ с ръководител Наталия Златева. В експозицията участваха и рисунки на ученици от СУ " Христо Смирненски" в с. Оброчище. /Е. Василева/
ПЪРВИ МЕСТА В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
Петнадесетгодишният Никола Димитров от клуб „Графика“ към ЦПЛР - ОДК Балчик, с ръководител Цветелина Ангелова, бе отличен с първа награда, в категория „Рисунка“ на Националния конкурс „Освобождението на България в думи и картини", организиран от Библиотека при НЧ „Паисий Хилендарски - 1870", Литературен клуб „Йордан Кръчмаров" и Клуб на художника „Борис Караджов" – гр. Балчик. С награда за първо място в конкурса - в рецитала „Моята родина България”, е отличена Крисия Антонова – на 6 години. Малката изпълнителка, подготвена от ст. учител Елка Василева, се представи със стихотворението „Трети март“ от Ангелина Жекова. В конкурса участваха 125 деца от страната и чужбина. /Е. Василева/
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ
На 3 март, представители на Общински Ученически Парламент при ЦПЛР - ОДК Балчик се включиха в общоградското поклонение по повод 144-та годишнина от Освобождението на България, като поднесоха цветя пред паметника на героите, загинали за свободата.
/К. Панайотова/
БАБА МАРТА ПРИСТИГНА В ЦПЛР-ОДК
С приповдигнато мартенско настроение, децата посрещнаха Баба Марта в ЦПЛР - ОДК Балчик на първи март. Сръчно пресукаха бели и червени конци, за да закичат мартеници за здраве, сила и дълголетие. От видеоклипове, подготвени с участието на деца от клубовете „Приказен свят“ и „Фолклор“ научиха за традициите и обичаите, свързани с празника. Активно се включиха в решаването на тематична кръстословица. /Е. Василева/
В ОЧАКВАНЕ НА БАБА МАРТА
Деца от клубовете „Приказен свят“ и „Фолклор“ , с ръководители Елка Василева и Цветелина Илиева, подготвиха видеоклип, посветен на Баба Марта. Малките момичета и момчета споделиха радостта и емоциите си в очакване на празника – символ на идващата пролет, когато старицата понася своята „пълна кошница с цветя и на всеки на ръката връзва някаква мечта“. /Е. Василева/
НЕ НА ТОРМОЗА
За поредна година, учениците от Общински Ученически Парламент при ЦПЛР – ОДК Балчик, казаха „Не на тормоза", като подготвиха видеоматериал с подробна информация за равнищата на тормоз в българските училища и начините по които да се справим с него. /К. Панайотова/
ПОКЛОН, АПОСТОЛЕ!
По повод 149-годишнината от гибелта на Апостола на свободата, участници в клубовете към ЦПЛР-ОДК, с ръководители Камелия Панайотова, Цветелина Илиева и Елка Василева подготвиха видеоклип, в който разказаха за онези далечни времена, в които Левски посява семената на родолюбието и свободата в Добруджа. Ученици от Общинския ученически парламент поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски в нашия град. /Елка Василева/
ИЗЛОЖБА "КРАСОТИТЕ И ВЕЛИЧИЕТО НА БЪЛГАРИЯ"
Изложба под наслов „Красотите и величието на България“ бе открита в ЦПЛР - ОДК Балчик през месец февруари. Експозицията бе подредена с творби на деца от клубовете по изобразително изкуство и фолклор, които представиха красотите и величието на родината в пейзажи, илюстрации на български традиции и обичаи, фолклорни носии и шевици, портрети на велики български личности. В изложбата бяха включени и творби на деца, участвали в кръжоците по изобразителна дейност през изминали години. /Е. Василева/
ПОРЕДНА НАГРАДА ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
Поредна награда от Национален конкурс зарадва 15-годишния Никола Димитров от клуб „Графика“ към ЦПЛР–ОДК, с ръководител Цветелина Ангелова. На състоялия се през февруари XIX Национален конкурс с международно участие „Свети Трифон Зарезан“ в град Сунгурларе, за творбата си „Царят на виното“, талантливото момче бе отличено с първа награда. И тази година в конкурса, организиран от МОН, Националния дворец на децата – гр. София, РУО – гр. Бургас, Община Сунгурларе и ЦПЛР-ОДК гр. Сунгурларе, участваха деца от цялата страна. /Е. Василева/
НАГРАДИ ОТ КОНКУРСА „НАРИСУВАЙ МИ ДЕЛФИН“
С грамоти и предметни награди бяха отличени талантливи деца от клуба по изобразително изкуство към ЦПЛР-ОДК, с ръководител Цветелина Ангелова през месец ноември. В конкурса за творчество „Нарисувай ми делфин“, иницииран от организация „Зелени Балкани“ в рамките на проект „Натура 2000 в България – нови хоризонти“ в град Пловдив, бяха класирани: Ивайла Тодорова – на 12 години, в категория „Рисунка“ - III място Никола Димитров – на 15 години, в категория „Дигитална творба“ - III място Радостни емоции и удоветворение предизвикаха творческите постижения на балчишките деца, чиито творби бяха отличени сред общо 347-те творби, участвали в конкурса. /Е. Василева/
ПЪРВА НАГРАДА В НАЦИОНАЕН КОНКУРС
Първо място в Националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден“, в раздел „Керамика“, бе присъдено на 8-годишния Филип Настев от куба по приложно изкуство към ЦПЛР-ОДК, с ръководител Цветелина Ангелова през месец декември. Второкласникът бе отличен с грамота и медал за творбата си „Коледар и сурвакар“- релефен диптих. Конкурсът се организира ежегодно от Министерство на образованието и науката и Национания дворец на децата в гр. София. Инициативата има за цел да съхрани и популяризира българските народни обичаи, да стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното приложно изкуство. /Е. Василева/
ОБЩИНСКА ИЗЛОЖБА "ЗДРАВЕЙ, КОЛЕДА!"
На 14 декември в сградата на ЦПЛР - ОДК Балчик бе открита традиционната изложба-конкурс „Здравей, Коледа!“. Тази година, със свои творби, в експозицията участваха около 250 деца и ученици от детските градини и училищата в общината. С автентични сурвакници - символ на здраве, сила и плодородие, те напомниха за отколешната сурвакарска традиция, а в рисунки, картички и стихове претвориха своето усещане за красотата и вълшебството на Коледа. Детските творби изпъстриха фоайето на комплекса и сякаш разпръснаха искрици от коледния дух, в очакване на един от най-светлите християнски празници. За плакат на Коледната изложба бе избрана рисунката на 8-годишната Милица Иванова от клуба по изобразително изкуство към ЦПЛР - ОДК Балчик, с ръководител Цветелина Ангелова. Тази година Община Балчик определи две специални награди в конкурса „Здравей, Коледа!“ – на дванадесетгодишната Рая Ангелова от клуб „Графика“ към ЦПЛР - ОДК Балчик и на дванадесетгодишната Иванина Иванова от ОУ „Антим I“, гр. Балчик. Техните рисунки бяха избрани за коледни картички, които в навечерието на предстоящите празници да бъдат разпратени, с благопожелания, до институции в страната и до жителите на община Балчик. Участниците в конкурса получиха грамоти и предметни награди, осигурени от Община Балчик. До края на месец януари 2022 година, посещението на изложбата ще се осъществява съобразно действащите в страната противоепидемични мерки. Резултатите от класирането на участниците в конкурса „Здравей, Коледа!“ [Рисунка] [Картичка] [Сурвачка] [Литературна творба] /Елка Василева/
В ОЧАКВАНЕ НА КОЛЕДА
Празничен видеоклип „В очакване на Коледа...“ подготвиха деца от клубовете по танцово изкуство и клубовете „Приказен свят“ и „Театър“ под ръководството на своите ръководители Цветелина Илиева и Елка Василева.
ПРАЗНИЦИ ОТ НАРОДНИЯ КАЛЕНДАР
Във видеоклип “Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава“, участници в клубове към ЦПЛР-ОДК Балчик, с ръководители Елка Василева и Цветелина Илиева, разказаха за обичаите и обредността на трите последователни празника от народния календар, които отбелязваме на 4, 5 и 6 декември. /Е. Василева/
1 ДЕКЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН
На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН Учениците от Общински ученически парламент при ЦПЛР – ОДК Балчик подготвиха клип посветен на 30 годишнината от смъртта на легендарния вокалист на група QUEEN – Фреди Меркюри. /К. Панайотова/
21 НОЕМВРИ – ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО
Във видеоклип, посветен на 21 ноември – Деня на християнското семейство, деца от клубове към ЦПЛР – ОДК Балчик, с ръководители Елка Василева и Цветелина Илиева, разказаха за същността и традицията на празника, за ценността на семейството, от което започва невидимата нишка между нашето минало и нашето бъдеще. Най-малките участници във фолклорния клуб към извънучилищното звено – децата от детските градини, изпълниха стихчета за семейството, с които поздравиха родители и близки. /Елка ВАСИЛЕВА/
16 НОЕМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА
На тази дата, през 1996 г. на Общо събрание на ООН, е приета Декларация за принципите на толерантността, в която са залегнали основни възгледи, като свобода на убежденията, откритост и хармония в общуването между хората. Защо е важно да бъдем толерантни към другите, разказаха в следния материал учениците от Общински ученически парламент при ЦПЛР – ОДК Балчик. /К.Панайотова/
„ПРАЗНИК НА АНГЛИЙСКИЯ ЕЗИК“ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ХЕЛОУИН
Децата от школа „Английски език“ при ЦПЛР-ОДК Балчик взеха участие в „Празник на английския език“ в навечерието на Хелоуин. Честването на този празник води началото си от традициите на древните келти в Шотландия и Ирландия и днес е част от културата на англоезичните страни. Подобно и на много български празници и обичаи, Хелоуин идва от езическите традиции, които по-късно са приети и са се слели с религията. С времето, от празник за прогонване на духовете, Хелоуин се е превърнал в истинско забавление. Децата очакват с нетърпение вечерта на 31 октомври, когато маскирани и с тиквен фенер в ръка, обикалят от врата на врата, за да получат вкусни лакомства или да направят пакост. / К. Панайотова – учител чужд език/
1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
В израз на почит и преклонение към делото на българските будители, деца от клубовете към ЦПЛР – ОДК Балчик, с ръководители Елка Василева и Цветелина Илиева, подготвиха видеоклип, посветен на онези бележити и достойни българи – хора на словото и борци за народна свобода, които са градили през вековете националната ни идентичност и винаги, на този ден, ни връщат назад - към нашето минало и към нашите корени. /Е. Василева/
ОБЩИНСКА ИЗЛОЖБА „НАШЕТО ЧЕРНО МОРЕ“
И тази година, през месец октомври, ЦПЛР – ОДК Балчик организира Общинска изложба-конкурс „Нашето Черно море“, посветена на Международния ден на Черно море – 31 октомври. С рисунки, приложни творби и фотографии се включиха деца и ученици от ЦПЛР – ОДК Балчик, ДГ № 2„Знаме на мира“ – гр. Балчик , ДГ № 1 „Знаме на мира“ – гр. Балчик, ОУ „Антим I” - гр. Балчик, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“- гр. Балчик, СУ „Христо Ботев“- гр. Балчик, СУ „Христо Смирненски“ – с. Оброчище. Инициативата на детския комплекс предизвика изключителен интерес и сред деца и ученици от различни населени места в страната: с. Руен, обл. Бургас; с. Лудогорци, обл. Разград; с. Катунци, Благоевград; гр. Шумен, гр. Сандански, гр. Несебър, гр. Варна, Димитровград, гр. Русе, гр. Ямбол, гр. Плевен, гр. Кърджали, Ботевград, гр. Казанлък, гр. Самоков, гр. Перущица, гр. Габрово, гр. Дряново, гр. Сунгурларе, Велинград, гр. Петрич, гр. Бургас. Сгласно регламента на Общинския конкурс „Нашето Черно море“, журито класира творби на деца и ученици от община Балчик. Грамота за участие ще получат всички участници в конкурса. С оглед спазване на противоепидемичните мерки, изложбата може да бъде разгледана онлайн на Facebook стараницата на ЦПРЛ - ОДК Балчик. /Е. Василева/
ЦПЛР - ОДК БАЛЧИК ОТКРИ НОВАТА 2021/2022 УЧЕБНА ГОДИНА
На 1 октомври, в Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс Балчик, започна новата творческа учебна година. Стартира дейността в клубовете и кръжоците на извънучилищното звено в направленията „Наука и технологии“ и „Изкуство“, като новост за тази учебна година са формите „Графика“ и „Стъклопис“. С любопитство и интерес първокласниците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Балчик посетиха Детския комплекс – запознаха се с ръководителите на извънкласните дейности, разгледаха изложбата, подредена с творби на децата, посещавали летните ваканционни занимания, както и кабинетите за занятия.
Наградени в Общински конкурс "МОЯТА БЪЛГАРИЯ" 2021
ИГРОВО-ПОЗНАВАТЕЛНО МЕРОПРИЯТИЕ ПО БДП
На 29 юни ЦПЛР – ОДК Балчик организира инициатива във връзка с превенцията на рисковете за здравето и живота на децата при взаимодействието им с пътната система като участници в движението по пътищата, част от Националната стратегия за безопастност на движение по пътищата и плана на образователната инстутуция. Чрез игрово-познавателно мероприятие децата се състезаваха, като взеха участие в пет образователни игри: „Сглоби знака“, „Познаваме ли правилата?“, „Какъв знак съм аз?“, „Гатанки“ и „Участници в движението“. Всички дидактически и помощни материали бяха предварително нарисувани от децата в летните ваканционни занимания. /К. Панайотова/
НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „МАДАРСКИЯТ КОННИК – СИМВОЛ НА ИСТОРИЧЕСКОТО МИНАЛО И ЕВРОПЕЙСКОТО БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРИЯ“
Юни зарадва децата от клубовете по изобразително изкуство и керамика към ЦПЛР - ОДК Балчик с награди и от Националния конкурс „Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България“, организиран от МОН, Национален дворец на децата, Община Шумен, Център за подкрепа за личностно развитие - обединен детски комплекс "Анастас Стоянов" - Шумен. 14-годишният Никола Димитров е класиран на първо място в направление „Компютърна рисунка“. Отличен е и с поощрителна награда в направление „Приложно изкуство“. С награда за трето място в направление „Рисунка“ е и 13- годишната Елеонора Димитрова. За своите творби, младите таланти получиха грамоти и предметни награди.
ОБЩИНСКИ УЧЕНИЧЕСКИ ПАРЛАМЕНТИ ГР. БАЛЧИК ИЗБРА НОВО РЪКОВОДСТВО
Симона Илиева от СУ „Христо Ботев“, гр. Балчик е новият председател на Общински ученически парламент Балчик, след проведено редовно заседание на младежката организация към Център за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс Балчик. Александър Желев – XI клас, бе избран за зам.-председател на ОУП, а комисията по „Екология и околна среда“ оглави осмокласничката Галена Коцева. Дневният ред на заседанието включваше освобождаване и прием на нови членове, избор на ново ръководство, отчет за дейността на ОУП през изминалата година, както и прием на план за работа за учебната 2021-2022 година. Гост на заседанието беше г-н Пламен Иванов – директор на ЦПЛР ОДК - Балчик
ВЪЗПИТАНИК НА ЦПЛР - ОДК БАЛЧИК С ПОРЕДНА НАГРАДА ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
Никола Димитров - на 14 години, от клуб „Изобразително изкуство“ към ЦПЛР - ОДК Балчик бе отличен с второ място в раздел „Илюстрация“, трета възрастова група във Втория Национален ученически конкурс „Светът е цветен за всички детски очи“ 2021 г., организиран през месец май от Общински детски център за култура и изкуство – град Русе. Талантливият младеж получи медал и грамота за илюстрацията „Пинокио“ по книгата на Карло Колоди.
ПРАЗНИК ЗА ПЪРВИ ЮНИ В ЦПЛР – ОДК БАЛЧИК
На 1-ви юни деца от групите „Слънчице“ при ДГ №2 „Знаме на мира“, „Слънчица“ и „Делфинчета“ при ДГ №3 „Чайка“ и третокласници от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гостуваха в ЦПЛР - ОДК Балчик. Те посетиха кабинетите в комплекса и разгледаха с интерес оборудваната по проект „Съвременна стая на изкуствата“. С четка и палитра в ръка рисуваха съцветията на дъгата, усмихнати и щастливи деца, слънца, цветни градини и поля... Като истински малки художници, децата изпъстриха белите листи с въображение и много багри. Балони и послания за безгрижно и щастливо детство зарадваха малките участници в детския празник. /Е. Василева/
УЧИТЕЛ И УЧЕНИК НА ГОДИНАТА ОТ ЦПЛР - ОДК БАЛЧИК
По повод 24 май -Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на официална церемония в Туристически информационен център „Мелницата“, гр. Балчик бяха отличени: Учител на годината - Камелия Панайотова - преподавател по английски език в ЦПЛР – ОДК Балчик, за постигнати резултати в областта на чуждоезиковото обучение, гражданското образование и принос в личностното развитие и подкрепа на децата и учениците. Ученик на годината - Галена Коцева - VIII клас, за дългогодишнa, активна и творческа дейност в клубовете „Приложно изкуство“, „Екология“, „Журналист“ и Общински ученически парламент. Отличена с награди от национални и общински конкурси.
УЧАСТИЕ НА МАЖОРЕТНИЯ СЪСТАВ В ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА
На 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, момичетата от мажоретния състав към ЦПЛР – ОДК Балчик, участваха в празничната програма, посветена на патрония празник на ОУ „Св. Св Кирил и Методий“, гр. Балчик. /Цветелина Илиева/
ГЕРГЬОВДЕНСКИ СТИХОВЕ
Гергьовденски стихове от Юлия Гецова изпълниха малките участници в клубове към ЦПЛР – ОДК Балчик - Гергана Георгиева, Филип Настев и 6-годишната Крисия Антонова. Подготвиха видеоклип - поздрав за празника.
/Ст. учител Елка Василева/
ОНЛАЙН XXV ОБЩИНСКИ КОНКУРС „МОЯТА БЪЛГАРИЯ“
XXV-то издание на Общинския конкурс „Моята България“, посветен на 1340 години от създаването на Българската държава и 145 години от Априлското въстание, организира онлайн, през месец април, ЦПЛР-ОДК Балчик. И тази година инициативата провокира творческия потенциал и въображението на децата и учениците от образователните институции в общината. Интерес и желание за участие заявиха и ученици от ЦПЛР-ЦРД гр. Генерал Тошево. С вдъхновение, знания, способности и талант, участниците в конкурса разказаха за обичта си към родината – за героичното и минало, за героите, за българските традиции и обичаи, за красотата на родната природа и уникалните и забележителности за всичко, което ни вълнува, което ни обединява и ни кара да се гордеем, че сме българи. Над 100 са представените проекти и творби в направленията „Мултимедия“ , “Фотография“, „Литературно творчество“, „Изобразително изкуство“ и „Приложно изкуство“. На 27 април от 14.30 часа в двора на ЦПЛР – ОДК Балчик бе открита традиционната изложба „Моята България“ с творби на децата – участници в конкурса. Посетителите разгледаха с интерес и въодушевление експонираните рисунки, пана, пластики, композиции. Имената на отличените са обявени в сайта на ЦПЛР – ОДК Балчик, а награждаването бе организирано по график, предвид въведените временни противоепидемични мерки на територията на страната. /Елка Василева/
ЛАЗАРОВДЕН И ЦВЕТНИЦА В ЦПЛР - ОДК
Момичета от клубовете „Театър“, „Приказен свят“ и „Фолклор“ с ръководители Елка Василева и Цветелина Илиева научиха за традициите и обичаите, свъзрани с едни от най-жизнерадостните празници в българския народен календар - Лазаровден и Цветница. В навечерието на двата празника, с радост и много емоции, те заснеха видеоклипове, посветени на цветните момински празници, поздравиха имениците и отправиха наричания за благослов. /Елка Василева/
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ
Малките природолюбители от кръжок „Приятели на природата“ посветиха занятие на Международния ден на Земята – 22 април. Те си припомниха колко много ни дава нашата планета и колко е важно всеки един от нас да се включи в опазването и́. Децата направиха своята поредна малка стъпка в изучаването на природата, за да научат и как да я опазват. Запознаха се с процеса на пречистване на водата. С интерес проследиха демонстрацията и сравниха качествата на водата преди и след пречистването и́. За целта учениците използваха микроскоп, закупен по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ на МОН. /Н. Златева/
12 АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА АВИАЦИЯТА И КОСМОНАВТИКАТА
Тази година се навършват 60 години от първия полет на човек в Космоса, осъществен на 12 април 1961 г. от руския летец - космонавт Юрий Гагарин. За този си полет Гагарин е награден със званието герой на Съветския съюз и е издигнат в чин майор, а датата започва да се чества като международен ден на авиацията и космонавтиката. Учениците от Общински ученически парламент при ЦПЛР – ОДК Балчик - Александър Желев, Симона Илиева и Галена Коцева изготвиха видеоматериал посветен на най-значимите постижения в космонавтиката, както и на интересни факти свързани с живота в Космоса. /К. Панайотова/
ПОРЕДНА НАГРАДА ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
Грамота и медал за отлично представяне в XXIV Национален конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци“ в рамките на Чудомирови празници - 2021 зарадва 9-годишната Иванела Георгиева от клуба по изобразително изкуство към ЦПЛР-ОДК Балчик, с ръководител Цветелина Ангелова. Конкурсът е организиран от Общински детски комплекс „Свети Иван Рилски” – гр. Казанлък и се провежда под егидата на Министерство на образованието и културата, Национален дворец на децата, Община Казанлък, Фондация „Чудомир“, Казанлък, ОДК „Св. Иван Рилски“ – гр. Казанлък. /E. Василева/
ВТОРО МЯСТО В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
Тринадесетгодишната Елеонора Димитрова от клуб „Изобразително изкуство “ към ЦПЛР - ОДК Балчик спечели второ място в Десетия национален конкурс за ученическа рисунка на тема „Пейзаж от моята България“ в гр. Троян. За творбата „Дворецът в Балчик“, талантливата ученичка бе отличена с грамота и парична награда. Организатор на инициативата е Национално училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ – гр. Троян и се осъществява с подкрепата на СБХ , НХА и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий “. /Цв. Ангелова/
"ДА ЦЕНИМ ВОДАТА!"
Представители на Общински ученически парламент - Балчик, с р - л Камелия Панайотова, подготвиха видеоматериал по повод Световния ден на водата - 22 март. Интересни отговори на въпроса "Защо е важно да ценим водата" дадоха деца от клубовете при ЦПЛР - ОДК Балчик. Плакат по темата нарисуваха малките творци от клуба по Изобразително изкуство с р-л Цветелина Ангелова.
СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ – ПРАЗНИК, ТРАДИЦИИ И РИТУАЛИ
Малките театрали и фолклористи от ЦПЛР – ОДК Балчик приеха с радост идеята да се запознаят с тадициите и ритуалите на Сирни заговезни – празник, който според народния календар, чертае границата между отиващата си зима и настъпващата пролет. В навечерието на Сирни заговезни, който тази година се отбелязва на 14 март, те подготвиха видеоклип, в който разказаха за многообразието на празничната обредност в различните краища на страната. /Е. Василева/
ТРЕТО МЯСТО ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ХУДОЖНИК ОТ ЦПЛР – ОДК БАЛЧИК
За осемнадесета поредна година, по инициатива на Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, РУО – Бургас, Община Сунгурларе и ЦПЛР – ОДК Сунгурларе, се проведе Националния конкурс „Свети Трифон Зарезан ”. Никола Димитров – 14 години от клуб „Изобразително изкуство“ към ЦПЛР - ОДК Балчик, с ръководител Цветелина Ангелова, спечели призовото трето място в раздел „Живопис и графика“ във втора възрастова група. Талантливият млад художник получи грамота и медал за творбата „Празнична трапеза“ - натюрморт, акварелна техника. /Е. Василева/
ПРАЗНИК „БАБА МАРТА ИДЕ“
Деца от фолклорния клуб, мажоретния състав и клубовете "Приказен свят" и "Театър" разказаха онлайн за традициите и обичаите, свързани с празника "Баба Марта". Пресукаха бели и червени конци и закичиха с мартеници за здраве, сила и дълголетие. /Е. Василева/
148 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
По повод отбелязването на 148-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, на 19 февруари, представители на Общинския ученически парламент и колективът на ЦПЛР – ОДК Балчик поднесоха цвета, и се поклониха пред паметника на великия българин. Художници и журналисти от ЦПЛР – ОДК Балчик нарисуваха рисунки, опечатаха фотоси и мисли, посветени на живота и делото на Левски, които бяха подредени на изложба в детския комплекс.
XXV ОБЩИНСКИ КОНКУРС „МОЯТА БЪЛГАРИЯ“
През месеците март и април 2021 година предстои провеждане на XXV Общински конкурс „Моята България“ за децата и учениците от Община Балчик в пет направления: „Литературно творчество“, „Изобразително изкуство“, „Приложно изкуство“, „Мултимедия“ и „Фотография“. Конкурсът тази година ще се проведе онлайн, предвид въведените временни противоепидемични мерки на територията на страната. [ Регламент ] [ Заявка за участие ]
ОБЩИНСКА ИЗЛОЖБА – КОНКУРС „ЗДРАВЕЙ, КОЛЕДА!“
През месец декември, талантливи малки творци от детски градини и училища в община Балчик подготвиха творби за традиционната изложба –конкурс „Здравей, Коледа!“, организирана от Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс Балчик. Повече от 60 рисунки, картички, автентични сурвакници и стихове – съчетание от багри, сръчност и слово, украсиха празнично фоайето на детския комплекс в очакване на един от най-светлите християнски празници – Коледа.
За поздравителна картичка, която ще бъде разпратена до всяко семейство в общината и до институциите в страната, тази година бе избрана рисунката „Коледари“ на 12-годишната Елеонора Димитрова от клуб "Изобразително изкуство" при ЦПЛР - ОДК Балчик.
Наградите за отличените в конкурса участници са осигурени от фирмите „Идея Арт Николай Ангелов“ ЕООД, гр. София и ВБЕ Контейнерс ЕООД, гр. Балчик С оглед спазване на противоепидемичните мерки, изложбата може да бъде разгледана онлайн. Протокол с наградени участници в конкурса. /Е. Василева/
ВИДЕОКЛИП „ТРАДИЦИИТЕ НА НИКУЛДЕН“
Деца от клубовете към ЦПЛР - ОДК Балчик се включиха ентусиазирано в изготвянето на видеоклип, посветен на 6 декември – Никулден. Разказаха за традициите на празника, поздравиха със стихове имениците и отправиха благопожелания за здраве. /Е. Василева/
1 ДЕКЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН
На 1 декември ученици от Общински ученически парламент при ЦПЛР - ОДК Балчик отбелязаха Световния ден за борба със СПИН. Презентация с подробна информация за вируса и начините за борба с него бе публикувана на фейсбук страницата на ЦПЛР – ОДК Балчик. /К. Панайотова/
21 НОЕМВРИ – ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО
Във видеоклип, публикуван на фейсбук страницата на ЦПЛР – ОДК Балчик, децата от театралния клуб и участници в клубовете по танци, поздравиха родители, близки и приятели за Деня на християнското семейство – 21 ноември. Картички и рисунки за празника подготвиха малките приложници и художници. /Цв. Илиева/
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА
На 16 ноември Общински ученически парламент при ЦПЛР – ОДК Балчик отбеляза Международния ден на толерантността чрез фотоколаж, публикуван на фейсбук страницата на ЦПЛР – ОДК Балчик. С послания в ръце, младите хора отправиха призив към всички да проявяват толерантност към различните. /К. Панайотова/
ПРЕЗЕНТАЦИЯ ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
С интересна презентация, публикувана във фейсбук страницата на детския комплекс, ученици от Общински ученически парламент при ЦПЛР-ОДК Балчик отбелязаха Деня на народните будители – 1-ви ноември. Те припомниха за делото на известни културни дейци и бележити българи, допринесли за опазването на националната ни идентичност. /К. Панайотова/
РАДИОПРЕДАВАНЕ ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
По повод 1 ноември – Деня на народните будители, участници в клуба по журналистика, с ръководител Елка Василева към ЦПЛР – ОДК Балчик, подготвиха радиопредаване в СУ „Хр. Ботев”. На 25 октомври, в минутите на голямото междучасие, те напомниха за делото на бележити българи, чиито имена са символ на националната ни идентичност. Прозвучаха възрожденски песни, които и днес докосват и вълнуват сърцето на всеки българин. /Е. Василева/
СЪВРЕМЕННА СТАЯ НА ИЗКУСТВАТА – ИЗВОР НА ТВОРЧЕСКИ ИДЕИ И ВДЪХНОВЕНИЕ“
Сред коледните изненади за децата в нашия град е новият кабинет по изкуства в ЦПЛР – ОДК Балчик. Приключи работата по одобрения и финансиран проект „Съвременна стая на изкуствата – извор на творчески идеи и вдъхновение“ по НП "Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно развитие" – 2020 г., Модул А. Реализацията на проекта, насочен към осигуряване на условия за развитие на интересите, способностите и компетентностите на децата и учениците в ЦПЛР, обезпечи ново функционално обзавеждане, модерно оборудване, консумативи, литература и материали за децата в детския комплекс. Новата „Съвременна стая на изкуствата“ ще разгърне творческия потенциал на малките художници и приложници, ще провокира интереса им към занимания в областта на изкуството, а също и участието им в нови форми, като стъклопис, графика и др. Осъществените през 2020 година проекти допринасят за създаване на съвременни условия, стимулиращи личностното развитие на децата и учениците в клубовете и кръжоците на ЦПЛР – ОДК Балчик.
НАШЕТО ЧЕРНО МОРЕ
На 29 октомври в ЦПЛР - ОДК Балчик бе подредена изложбата на Общинския конкурс за рисунка и фотография „Нашето Черно море”, посветена на Международния ден на Черно море – 31 октомври. Над 50 участници, представиха в експозицията живописни пейзажи вдъхновени от необятната красота на морето. С медали и грамоти бяха отличени авторите на 24 творби разпределени в четири възрастови категории от 6 до 18 години. Поради извънредната епидемиологична обстановка в страната и заповедта на Министъра на здравеопазването от 27.10.2020 година, изложбата е виртуална:
[ Първа възр. група ] [ Втора възр. група ] [ Трета възр. група ] [ Четвърта възр. група ]
НА 1-ВИ ОКТОМВРИ СТАРТИРА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В ЦПЛР - ОДК БАЛЧИК.
Колективът на ЦПЛР - ОДК Балчик пожелава присъствена, здрава и ползотворна нова творческа 2020/2021 година на участниците в клубовете и кръжоците на детския комплекс. През новата учебна година 737 деца и ученици от общината в 49 групи ще развиват своя творчески потенциал, способности и талант, a участниците в клубовете "Изкуство" и "Екология" ще имат възможността да използват ново обзавеждане, оборудване, консумативи и литература, след спечелени национални програми към МОН, съобщи директорът на образователната институция Пл. Иванов.
Наградени в Общински онлайн-конкурс "Красотата на пролетта" 2020
ЗАПИСВАНЕ ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ФОРМИТЕ НА ЦПЛР - ОДК БАЛЧИК
Уважаеми ученици от община Балчик, имаме удоволствието да Ви поканим за участие в безплатните ни форми в областите „Науки и технологии“, „Изкуства“ и „Спорт“ към ЦПЛР – ОДК Балчик. За целта е необходимо да попълните по образец заявление за участие през новата 2020/2021 учебна година, най-късно до 30 септември 2020 година.
Очакваме Ви!
ЛЕТНИ ВАКАНЦИОННИ ЗАНИМАНИЯ И НАГРАДИ ОТ КОНКУРСИ
През месец май, участници в клубовете „Компютър” и „Изобразително изкуство” към ЦПЛР – ОДК Балчик, изпратиха проекти и творби за участие в ХII-я Национален конкурс „Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България” в гр. Шумен. На 20 юни, онлайн бяха обявени класираните в националната изява. Радостно е, че балчишките информатици и художници заеха призови места в конкурса.
Първо място в раздел „Презентация“ спечели Каролина Ангелова на 16 г. от клуб „Компютър”, с ръководител Пламен Иванов.
Представители от клуба по изобразително изкуство, с ръководител Цветелина Ангелова, бяха отличени с: I – място в раздел „Дигитално изобразжение“ - Никола Димитров на 13 г. II – място в раздел „Рисунка“ - Селин Филипова на 14 г. поощрителна награда в раздел „Рисунка“ - Селин Али на 15 г. На 3 юли т.г. в двора на ЦПЛР – ОДК Балчик се събраха отличените в общински и национални конкурси, състояли се през месеците март, април и май, за да получат заслужените медали, грамоти и награди. /Е. Василева/
СРЕДСТВА ЗА СПЕЦИАЛИЗИРАНО ОБОРУДВАНЕ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА
ЦПЛР – ОДК Балчик участва в Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Подобряване на условията за експериментална работа по природни науки в общообразователната подготовка“, приета с Решение № 172 на Министерския съвет от 29 март 2019 година. Със средствата, разпределени съобразно броя на учениците, обхванати в практически дейности по природни науки в детския комплекс бяха закупени уреди, прибори, пособия, стъклария, реактиви и други консумативи за обезпечаване на експерименталната работа. През летните ваканционни занимания малките природолюбители се зарадваха на новите екологични игри, на учебните комплекти за лабораторна работа, както и на новото оборудване: оптични и дигитални микроскопи, комплекти за соларна енергия, за пречистване на водата и др. Специализираното оборудване и условията за експериментална работа в ЦПЛР – ОДК ще способстват за развиване на основни компетентности в областта на природните науки, които са задължителен елемент от общообразователната подготовка, сподели Светлана Недева – ръководител на клубовете „Екология“ и „Приятели на природата“.
С НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „БЪЛГАРИЯ В КАРТИНИ И СЛОВО“
За седма поредна година, по инициатива на Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Община Търговище и ЦПЛР - ОДК Търговище, се проведе национален конкурс с международно участие „България в картини и слово”. В конкурса участваха деца от клуб „Компютър“ с ръководител Пламен Иванов и клуб „Изобразително изкуство“ с ръководител Цветелина Ангелова. С колективна награда за своите проекти в направление „Компютърна презентация“ бяха отличени участниците: Каролина Ангелова – 16 години, проект „Розата – символ на България“ Ния Александрова – 13 години, проект „Българското ...“ Денис Димов – 13 години, проект „Планините на България“ Елеонора Димитрова – 12 години, проект „Исторически забележителности по Северното Черноморие“ Габриела Василева – 12 години, проект „Българските занаяти“ Георги Тодоров – 12 години, проект „Моят роден град – древен и красив“. В направление „Рисунка“, с награда за трето място, бе отличена Елеонора Димитрова. Участниците в конкурса получиха грамоти и предметни награди.
ОНЛАЙН ОБЩИНСКИ КОНКУРС „КРАСОТАТА НА ПРОЛЕТТА”
През месеците април и май деца до 18-годишна възраст се включиха в Общинския онлайн-конкурс „Красотата на пролетта”, обявен от клуба по изобразително изкуство към ЦПЛР - ОДК Балчик. Компетентно жури, в състав Венци Марков и Христина Цонкова – художници и Цветелина Ангелова – ръководител на клуба по изобразително изкуство, отличи творбите на участниците: [ Класиране ]
ОТМЯНА НА XXV ОБЩИНСКИ КОНКУРС „МОЯТА БЪЛГАРИЯ”
Във връзка със заповед РД09-606/09.03.2020 г. на Министъра на образованието и науката за обявените мерки на национално и местно ниво за ограничаване провеждането на публични събития, ЦПЛР - Общински детски комплекс Балчик отменя планираните в периода март - април 2020 година събития. В тази връзка Ви уведомявам, че за наше голямо съжаление, планирания от 18 март до 28 април XXV общински конкурс „Моята България“, организиран от ЦПЛР – ОДК Балчик ще бъде отменен. Благодарим Ви за проявения интерес и разбиране.
В ПАМЕТ НА АПОСТОЛА
На 19 февруари, представители на Общински Ученически Парламент при ЦПЛР Общински Детски Комплекс - Балчик се включиха в общоградското поклонение по повод 147 годишнина от гибелта на Васил Левски, като поднесоха цветя пред паметника на героя. Симона Илиева от X клас - зам.-председател на ОУП, прочете авторско стихотворение посветено на Васил Левски. Същевременно, организирана от ОУП акция се проведе и в трите училища в града. Учениците раздадоха на учители и съученици свитъци със стихове посветени на Апостола, както и известни негови цитати. /К. Панайотова/
КОЛЕДНИ РАДИОПРЕДАВАНИЯ
През декември, участниците в клуба по журналистика, с ръководител Елка Василева, подготвиха радиопредавания в ОУ „Антим I”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и СУ „Христо Ботев“, гр. Балчик. Прозвучаха любими коледни песни, поздрави и информация за отминали и предстоящи общински и училищни събития. Младите журналисти пожелаха на всички весели празници и благодатна Нова 2020 година.
КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ
На 16 декември в НЧ „Васил Левски - 1959” се състоя Коледния концерт на децата от клубовете на ЦПЛР - ОДК Балчик. И както традицията в тези празнични декемврийски дни повелява, те изрекоха думи на благослов и сътвориха шарена плетеница от стихове, песни и танци, за да дарят на присъстващите радост и мигове на веселие. С изненада и овации на читалищната сцена бе посрещнат Дядо Коледа, който разказа за предколедните си приключения и позабавлява и изпълнителите, и публиката. Искрици щастие, удовлетворение и усмивки се изписаха по детските лица, когато представители на „Инър Уийл Балчик” и „Ротари клуб Балчик” раздадоха лакомства на всички участници в празничния концерт и сякаш неусетно провокираха размисли за истинската същност на Коледа – способността да даряваш и да направиш някого щастлив. Елка ВАСИЛЕВА
ОБЩИНСКА ИЗЛОЖБА - КОНКУРС „ЗДРАВЕЙ, КОЛЕДА!“
Повече от 180 деца и ученици се включиха в традиционния Общински конкурс "Здравей, Коледа!". Талантливите деца от детските градини и училища в общината представиха 83 рисунки, 68 картички, 22 сурвачки и коледни пожелания. Конкурсът приключи на 12 декември с красива изложба в ЦПЛР - ОДК Балчик. Бяха отличени 67 деца и ученици в разделите "Рисунка", "Картичка" (рисувана и смесена техника), "Автентична сурвачка" и "Коледно пожелание". Всички отличени получиха грамоти и подаръци. Със специалната награда на кмета на Община Балчик бе отличена рисунката "Коледна елха" на 12-годишната Бурчин Рамадан от клуб "Изобразително изкуство" при ЦПЛР - ОДК Балчик. Рисунката ще бъде отпечатана като картичка, с която кметът ще поздрави всяко семейство в общината и институциите в страната. Още една специална награда от името на ЦПЛР – ОДК Балчик бе присъдена на Елеонора Димитрова - 11 г., нейната рисунка, която бе избрана за плакат и покана за изложбата ще бъде изпратена като електронна картичка до образователни институции в България. „По традиция всяка година в навечерието на Коледа, ЦПЛР - ОДК Балчик е инициатор и организатор на тази детска изложба-конкурс, която има за цел да мотивира и стимулира децата и учениците на Община Балчик да творят в областта на изкуството. И тази година участниците в конкурса създадоха много красиви авторски проекти на тема Коледа с помощта на четките и боите, фулмастрите, моливите и пастелите, с познанията в областта на българските традиции и обичаи“, обърна се към малките творци директорът на комплекса Пламен Иванов. Той благодари на тези, които са се включили в конкурса. Пожела на всички деца, учители и гости весела Коледа и щастлива 2020 година.
Изложбата може да бъде разгледана до края на месец януари 2020 година.
ДЕКЕМВРИЙСКА ИЗЯВА НА МАЛКИТЕ ТЕАТРАЛИ
В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Коледа, децата от театралния клуб към ЦПЛР - ОДК Балчик, с ръководител Елка Василева, гостуваха на сцената на НЧ „Васил Левски -1959 г.” с постановката „Красавицата и Звяра”. Емоции, много усмивки и аплодисменти предизвика актьорската игра на децата, които с артистичност, талант и старание се въплатиха в образите на любимите приказни герои и отправиха своите послания за смисъла на човешките добродетели. За пореден път, малките театрали спечелиха симпатиите на публиката и зарадваха ученици, родители и учители в предпразничните декемврийски дни.
ТАНЦИ И ПЕСНИ ПРЕД КОЛЕДНАТА ЕЛХА
По традиция всяка година в първия петък на месец декември се запалват светлините на Коледната елха пред Община Балчик. И тази година момичетата от мажоретния състав с ръководител Петър Златев и вокални изпълнители от ЦПЛР – ОДК Балчик се включиха в тържеството и радваха балчишката публика.
СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН
На 2 декември представители на Общински ученически парламент при ЦПЛР - ОДК Балчик, за поредна година, отбелязаха Световният ден за борба със СПИН. Отлично подготвена презентация запозна учениците от СУ "Христо Ботев", гр. Балчик с историята на вируса, начините на разпространение и методите за борба с него. /К. Панайотова/
ЕСЕННА ИЗЛОЖБА
На 19 ноември в ЦПЛР – ОДК Балчик бе открита изложба „Златна есен” с творби на децата от кръжоците „Изборазително изкуство”, „Керамика”, „Приложно изкуство” и „Екология” с ръководители Цветелина Ангелова и Светлана Недева. Директорът на комплекса поздрави децата, връчи награди на отличените в национални конкурси - Бурчин Рамадан и Доменика Попова.
ДЕН НА ЧЕРНО МОРЕ
По повод Международния ден на Черно море – 31 октомври, в ЦПЛР-ОДК Балчик бе открита изложба с творби на деца от клубовете по керамика и изобразително изкуство, с ръководител Цветелина Ангелова, и клубовете по екология и приложно изкуство, с ръководител Светлана Недева. С графитни моливи, акварелни и темперни бои, малките художници пресъздадоха красотата на морето и морските видове, а младите приложници и еколози, с фантазия и сръчност, изработиха от рециклирани материали различни морски обитатели, пано и „Морско дъно”. /Е. Василева/
ЕКОЛОГИЧНИ ИГРИ
През октомври децата от клуб „Приятели на природата”към ЦПЛР – ОДК Балчик, с ръководител Светлана Недева, се включиха в организираните от фирма „Екоколект” АД игри - строиха кули от пластмасови шишета и се състезаваха в разпределяне и изхвърляне на непотребни опаковки. Учениците научиха полезна информация за разделното събиране на отпадъците, както и за местоположението на цветните контейнери в нашия град.
НА 1-ВИ ОКТОМВРИ СТАРТИРА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В ЦПЛР - ОДК БАЛЧИК.
Директорът на извънучилищното звено – г-н Пл. Иванов приветства присъстващите и пожела здрава и ползотворна нова творческа 2019/2020 година на участниците в клубовете и кръжоците на Детския комплекс. Децата разгледаха с интерес кабинетите за занимания, разговаряха с ръководителите за конкретиката на дейностите в направленията „Наука и технологии“ и „Изкуство“. Емоционално и непринудено, малчуганите споделяха какво обичат да правят в свободното си време и задаваха въпроси, съобразно своите увлечения. През тази учебна година в ЦПЛР - ОДК, 872 деца от общината в 51 групи ще развиват своя творчески потенциал, способности и талант, а успехите и постиженията им ще ни направят съпричастни към детските стремежи и светоусещане. /Е. Василева/
НАГРАДА ОТ КОНКУРСА „С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА”
През месец април, малките художници от ЦПЛР-ОДК подготвиха творби за участие в областния кръг на Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”, организиран от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Добрич. Децата от клуба по изобразително изкуство и тяхната ръководителка Лила Атанасова споделиха радостта на 10-годишната Доменика Цонкова, чиято рисунка бе класирана на трето място. /Е. Василева/
Отличени участници в XXIV Общински конкурс "Моята България"
ОТЛИЧИЯ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС “КАЗАНЛЪШКА РОЗА”
Призови места в XV-я Национален конкурс „Казанлъшка роза“, организиран от Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Община Казанлък, Общински детски комплекс „Св. Иван Рилски“, гр. Казанлък, спечелиха участници в кръжок „Приложно изкуство“ към ЦПЛР – ОДК Балчик, с ръководител Наталия Златева. С грамоти и медали бяха отличени Селин Неджатин, на 13 години - I място в раздел „Апликации“ и Зорница Златева, на 13 години - II място в раздел „Дизайн“. /Елка Василева/
ГРАМОТА И НАГРАДА ОТ XXVIII МЕЖДУНАРОДЕН ЕКОЛОГИЧЕН ФОРУМ „ СРЕБЪРНА 2019“
През месец юни малките художници от ЦПЛР - ОДК Балчик споделиха радостта на 15-годишната Селин Али от клуба по изобразително изкуство към ЦПЛР – ОДК Балчик, с ръководител Лила Атанасова, чиято детска творба бе класирана на 3-то място в Международния конкурс за рисунка и приложно изкуство „Планетата Земя – безценен дар“ в град Силистра. Форумът, състоял се от 31 май до 01 юни т.г., е под егидата на Министерство на образованието и културата, Регионално управление на образованието – Силистра, Община Силистра и ЦПЛР - Обединен детски комплекс – Силистра. /Елка Василева/
В ОЧАКВАНЕ НА ПЪРВИ ЮНИ
На 29 май, децата от Детска градина „Мир”, с. Сенокос посетиха ЦПЛР - ОДК Балчик. С интерес и любопитство разгледаха залите в извънучилищното звено и подредената, с творби на художниците от клубовете по изкуства, експозиция. Танц на малките мажоретки, с ръководител Цветелина Илиева, привлече вниманието на гостите и предизвика техните аплодисменти. В компютърния кабинет научиха за родни исторически места и забележителности от презентацията на дванадесетгодишната Ния Александрова, отличена с II награда в Националния конкурс „България в картини и слово” в гр. Търговище през месец май. Директорът на ЦПЛР - ОДК, поздрави всички деца и връчи грамоти и предметни награди на отличените в Национални конкурси през учебната година: Елеонора Димитрова – на 11 год. от клуб „Керамика”, с ръководител Лила Атанасова - II място - Национален конкурс „Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България” – гр. Шумен и Поощрителна награда в Национален конкурс „Щърко шарен, добре се ни дошъл!” - гр. Сливен, раздел „Изобразително изкуство”, ръководител Лила Атанасова. Доменика Попова – на 10 год. от клуб „Керамика”, с ръководител Лила Атанасова – III място – XXI Национален ученически празник „За хляба наш” – гр. Благоевград Назар Вейсел – на 12 год. от клуб „Приложно изкуство”, с ръководител Наталия Златева- II място – Национален конкурс „Щърко шарен, добре се ни дошъл!” – гр. Сливен Ния Александрова – на 12 год. от клуб „Компютър”, с ръководител Пламен Иванов – II място – Национален конкурс „България в картини и слово” – гр. Търговище, направление „Мултимедийна презентация/видеоклип”
МАЙСКИ ФОЛКЛОРНИ РИТМИ
Поредица от участия в концертни изяви представиха танцьорите от Фолклорния клуб към ЦПЛР - ОДК Балчик, с ръководител Цветелина Илиева, през месец май. С детски усмивки, закачливи погледи, увереност в ритмика и заучени стъпки, облечени в извезаните народни носии, момичетата и момчетата изпъстриха сцените на НЧ „Васил Левски - 1959” – гр. Балчик, НЧ „Паисий Хилендарски - 1870” – гр. Балчик и училищния двор на ОУ „Васил Левски” – с. Соколово, за да покажат красотата на добруджанските танци, традиции и обичаи. /Е. Василева/
ВТОРО МЯСТО В РАЗДЕЛ „ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО“ ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
През месец април, участници в клубовете „Компютър”, „Керамика“, „Изобразително изкуство” и „Приложно изкуство” към ЦПЛР - ОДК Балчик изработиха и изпратиха проекти и творби за участие в ХI–я Национален конкурс „Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България”. На 19 май, в къща-музей „Авшарян”, гр. Шумен се проведе награждаването на отличените в националната изява. Медал, грамоти и предметна награда получиха: единадесетгодишната Елеонора Димитрова – II място в раздел "Приложно изкуство" от клуб „Керамика”, с ръководител Лила Атанасова и ЦПЛР – Общински детски комплекс град Балчик за активно участие.
НА СЦЕНА С „КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА“
На 16 май в НЧ „Васил Левски - 1959”, децата от театралния клуб към ЦПЛР – ОДК Балчик, с ръководител Елка Василева, зарадваха деца и възрастни - почитатели на детското изкуство с пиесата „Красавицата и Звяра” по едноименната приказка на Мадам дьо Вилньов. От читалищната сцена малките театрали отправиха послания за смисъла и силата на човешките добродетели, пресъздавайки с вълнение и артистичност образи, комични и затрогващи моменти. /Е. Василева/
МАЖОРЕТНИЯТ СЪСТАВ ГОСТУВА В ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ
На 15 май 2019 година представителен състав на Мажоретния състав към ЦПЛР – ОДК Балчик с ръководител Серпил Ахмед гостува в Професионална гимназия по туризъм „П. К. Яворов“, гр. Добрич по официална покана от директора на гимназията. Мажоретките участваха в тържествената програма по изпращане на абитуриентите от випуск 2019 година, като прекрасните им танцувални изпълнения баха заслужено аплодирани от присъстващите организатори, гости и официални лица.
ВТОРО МЯСТО ПО ИТ ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ
За шеста поредна година по инициатива на Министерството на образованието и науката, Национален дворец на децата, Община Търговище и ЦПЛР - ОДК Търговище се проведе националния конкурс с международно участие„България в картини и слово”. В конкурса взеха участие Каролина Ангелова – 15 г. и Ния Александрова – 12 г. от клуб „Компютър“ при ЦПЛР - ОДК Балчик. На 16 май в сградата на Община Търговище се състоя церемония по връчването на наградите на отличените ученици. Второ място в направление „Мултимедийна презентация/видеоклип“ спечели Ния Александрова, с научен ръководител Пламен Иванов. Всички отличени получиха медали, грамоти и предметни награди.
ВТОРО МЯСТО ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „ЩЪРКО ШАРЕН, ДОБРЕ СИ НИ ДОШЪЛ!“
За поредна година възпитаници от кръжоците и клубовете на ЦПЛР – ОДК Балчик участваха в Националния конкурс „Щърко шарен, добре си ни дошъл!“, организиран от ОУ „Христо Ботев“, с. Самуилово и ДПП „Сините камъни“, гр. Сливен. Втора награда спечели Назар Рифат – IV клас от кръжок „Приложно изкуство“ с ръководител Н. Златева и поощрение за Елеонора Димитрова – 11 г. от клуб „Изобразително изкуство“ с ръководител Л. Атанасова. Участниците в конкурса получиха грамоти и предметни награди. /Л. Атанасова/
ТРЕТО МЯСТО ОТ УЧЕНИЧЕСКИ ПРАЗНИК „ЗА ХЛЯБА НАШ...“
Доменика Попова на 10 години от клуб „Керамика“ с ръководител Лила Атанасова към ЦПЛР – ОДК Балчик спечели трето място в XXI Национален ученически празник „За хляба наш...“, организиран от МОН, НДД, РУО – Благоевград, Община Благоевград и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Отличената приложничка получи грамота и плакет от организаторите на ученическия празник. /Л. Атанасова/
В ОЧАКВАНЕ НА ВЕЛИКДЕН
По инициатива на Общински ученически парламент на Велики четвъртък, в ЦПЛР – ОДК Балчик отвори врати Великденска работилница. Участниците с с радост и фантазия боядисаха и изпъстриха яйчица, като почетоха древните християнски традиции.
ПОСЕЩЕНИЕ В „ЗЕЛЕН ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР” – ГР. ШАБЛА
На 24 април 2019 г. участници в кръжоците „Приятели на природата” и „Приказен свят” към ЦПРЛ - ОДК Балчик, с ръководители Наталия Златева и Елка Василева, посетиха “Зелен образователен център” в гр. Шабла и ”Шабленска тузла”. В „Зелен образователен център” децата си припомниха огромното значение на влажните зони за живота на птиците и се запознаха с особеностите на Шабленското и Дуранкулашкото езеро. Научиха се как да разпознават най-често срещаните там постоянни и временни обитатели, много от които са застрашени или защитени, като червеногушата гъска. Второкласниците бяха активни в организираните еко-игри, които изискваха знания, старание, ентусиазъм и прецизност. Много емоции, предизвика посещението на лагуната „Шабленска тузла”, където децата бяха внимателни и тихи и наблюдаваха водолюбивите птици с далекогледи. /Наталия Златева/
ПРАЗНИК „МОЯТА БЪЛГАРИЯ“
На 23 април, на сцената на НЧ “Паисий Хилендарски - 1870“, гр. Балчик се състоя детския празник „Моята България“, който ЦПЛР – ОДК организира за най-малките жители на общината – децата от детските градини. В стихове, песни и танци, малките изпълнители от ДГ №1 „Здравец“, гр. Балчик, ДГ №2 „Знаме на мира“, гр. Балчик - ПГ III А, ПГ III Б, ПГ IV A, ПГ IVБ, ДГ №3 „Чайка”, гр. Балчик ПГ 5, група „Бонбончета”, ПГ 6, група „Палавите мечета”, ДГ „Добруджанче“, с. Дропла, ДГ „Дъга”, с. Гурково, ДГ „Първи юни”, с. Оброчище и ДГ „Мир“, с. Сенокос разказаха за обичта си към родината, а със завладяващата магия на песните и танца припомниха за неувяхващите български традиции и самобитност.
МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ЗЕМЯТА
По повод Международния ден на Земята – 22 април бе организирана акция по почистване и освежаване на двора на ЦПЛР – ОДК Балчик. Инициативата се осъществи със съвместното участие на ученици от клубовете и кръжоците на комплекса, учителите и непедагогическия персонал на комплекса.
НАЦИОНАЛНА МЛАДЕЖКА СРЕЩА
Десетокласничката Йонна Петрова и деветокласничката Симона Илиева - представители Общинския ученически парламент към ЦПЛР – ОДК Балчик се включиха в организираната от 19 до 21 април в гр. Силистра Национална младежка среща на тема: “#БОС – Бъди, опази, съхрани ..... себе си”. Форумът даде възможност на ученици от Силистра, Варна, Шумен, София, Русе и Разград да разкажат за дейността на своите организации, да обменят добри практики, да се включат в дискусии по теми, насочени към повишаване активността на младите хора и участие в реални инициативи, свързани с обществения и икономически живот. Младежката среща завърши с нови приятелства и идеи за бъдещи съвместни инициативи.
ИЗЛОЖБА "МОЯТА БЪЛГАРИЯ"
На 17 април в Център за подкрепа за личностно развитие - общински детски комплекс Балчик се откри XXIV изложба-конкурс „Моята България“. Повече от 100 детски творби в разделите „Изобразително изкуство“, „Приложно изкуство“ и „Керамика“, претвориха красотите и величието на България. Гости на изложбата бяха учители и родители. За прекрасните си творби, 31 малки художници и приложници бяха отличени с грамоти и медали. Грамоти и награди получиха и деца от кръжок „Приложно изкуство“ с ръководител Н. Златева, които се включиха в общинския конкурс „Да сме бели и червени, като мартеничките засмени“, организиран от ЦПЛР - ЦРД гр. Генерал Тошево.
XXIV ОБЩИНСКИ КОНКУРС „МОЯТА БЪЛГАРИЯ“ НАПРАВЛЕНИЕ „ТАНЦОВО ИЗКУСТВО“
На 16 април, участниците в направление „Танцово изкуство“ на XXIV-я Общински конкурс „Моята България“, организиран от ЦПЛР – ОДК Балчик, се конкурираха на сцената на НЧ „Паисий Хилендарски“. Изпълнителите на мажоретни, съвременни и народни танци подредиха пъстра мозайка от своеобразна хореография, грация и красота, пресъздавайки магията на несловесното изкуство. С вълнение, радост и възгласи на удовлетворение, участниците в конкурсната програма посрещнаха огласяването на резултатите от класирането: Раздел „Народни танци“ – трета възрастова група I място - Фолклорен клуб - ОУ „Васил Левски“, с. Соколово Раздел „Народни танци“ – четвърта възрастова група I място - Фолклорен танцов ансамбъл „Балик“, НЧ „В. Левски – 1959“, гр. Балчик II място - Фолклорен клуб - ОУ „Васил Левски“, с. Соколово Раздел „Индивидуални танци“ – трета възрастова група I място - Хип-хоп дует Вера Пайк и Петя Григорова, ЦПЛР – ЦРД гр. Ген. Тошево II място - Рая Крумова, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Балчик Раздел „Мажоретни танци“ – втора възрастова група I място - Мажоретен състав - СУ „Христо Смирненски“, с. Оброчище II място - Мажоретен състав - ОУ “Антим I“, гр. Балчик III място - Мажоретен състав - ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Балчик Раздел „Мажоретни танци“ – трета възрастова група I място - Мажоретен състав - ЦПЛР – ОДК Балчик Раздел „Съвременни танци“ – втора възрастова група I място - Танцова формация „ДЕНС“, НЧ „П. Хилендарски – 1870“, гр. Балчик II място - Хип-хоп формация “NNS Crew-GT”, ЦПЛР – ЦРД, гр. Ген. Тошево Раздел „Съвременни танци“ – трета възрастова група I място - Танцова формация „ДЕНС“, НЧ „П. Хилендарски – 1870“, гр. Балчик II място - Танцова формация „РИТЪМ“, ЦПЛР – ОДК Балчик Раздел „Съвременни танци“ – четвърта възрастова група I място - Танцова формация „ДЕНС“, НЧ „П. Хилендарски – 1870“, гр. Балчик
/Елка Василева, ЦПЛР - ОДК/
РЕДОВНО ОБЩО ЗАСЕДАНИЕ НА ОУП - БАЛЧИК
На 12 април 2019 г. в ЦПЛР - ОДК Балчик се проведе общо заседание на Общинския ученически парламент. Обновен бе съставът младежката организация. Обсъдени бяха предстоящи инициативи - Деня на Земята - 22 април и Пролетна благотворителна акция за събиране на книги и играчки за деца в нужда. Парламентаристие отбелязаха Международния ден на авиацията и космонавтиката с презентация, подготвена от председателя Стефан Янев. /Камелия Панайотова/
XXIV ОБЩИНСКИ КОНКУРС „МОЯТА БЪЛГАРИЯ“ НАПРАВЛЕНИЕ „МУЗИКАЛНО ИЗКУСТВО“
Близо шестдесет талантливи деца от община Балчик и от гр. Генерал Тошево заявиха своя творчески талант в направление „Музикално изкуство“ на XXIV–я Общинския конкурс „Моята България“, организиран от ЦПЛР - ОДК на 9 април. Изпълненията на солисти, дуети и вокални групи сътвориха многообразна музикална палитра и развълнуваха жури и публика в залата на НЧ „Паисий Хилендарски - 1870“. Отличени в конкурсната програма са: II-ва възрастова група I място - Шарлот Ауси - 9 год., ВС „Септима”, НЧ „В. Левски - 1959” II място - Ясмин Исмаил - 9 год., ВС „Септима”, НЧ „В. Левски - 1959” II място - Женя Бучекчиева - 9 год., ЦПЛР - ЦРД, гр. Ген. Тошево III място - Миглена Константинова – 8 год., ЦПЛР - ОДК, гр. Балчик III място - Маргита Драганова- 9 год., ВС „Септима”, НЧ „В. Левски - 1959” III-та възрастова група I място - Любен Асенов – 12 год., ЦПЛР - ОДК, гр. Балчик I място - Марина Кирова – 12 год., ВС „Септима”, НЧ „В. Левски-1959” II място - Стефани Стойкова – 11 год., СУ „Христо Смирненски“, с. Оброчище II място - Мелиса Мехмед – 13 год., ЦПЛР - ЦРД, гр. Ген. Тошево III място - Елена Милева – 13 год., СУ „Христо Смирненски“, с. Оброчище III място - Гергана Новакова – 12 год., ЦПЛР - ЦРД, гр. Ген. Тошево IV-та възрастова група I място - Станислава Михайлова – 18 год. ЦПЛР - ЦРД, гр. Ген. Тошево II място - Полина Николова – 16 год., ЦПЛР - ЦРД, гр. Ген. Тошево II-ва възрастова група I място - Вокално студио „Септима“, НЧ „В. Левски – 1959“, гр. Балчик II място - Вокална студия „Бейби войсис“, НЧ „П. Хилендарски – 1870“ III място - Вокална група, ЦПЛР – ОДК Балчик III място - Вокална група „Звънче“, СУ „Хр. Смирненски“, с. Оброчище III-та възрастова група I място - Вокална студия „Съншайн“, НЧ „П. Хилендарски – 1870“ I място - Дует Елена Милева и Мартина Стойкова, СУ „Хр. Смирненски“ II място - Вокално студио „Септима“, НЧ „В. Левски – 1959“, гр. Балчик III място - ДВГ „Гурковски гласчета“, НЧ „Свобода – 1897“, с. Гурково III място - ВГ „Краневски звънчета“, ЦСОП „Акад. Т. Самодумов“, с. Кранево /Е. Василева/
ОБЩИНСКИ КОНКУРС „МОЯТА БЪЛГАРИЯ“
В направление „Рецитаторско майсторство“ на XXIV-я Общински конкурс „Моята България“, организиран от ЦПЛР - ОДК Балчик на 26 март, се включиха около 60 участници от детски градини, училища и читалища в общината. На сцената на НЧ „Васил Левски - 1959“ в стихове от любими автори, децата възпяха красотата на родината, разказаха за величието на нейните герои, припомниха за исторически събития, будили и съхранили във времето силата на българския дух. Журито на конкурсната програма връчи на всички участници грамоти за рецитаторски умения и отличия на класираните: I-ва възрастова група 1. Донка Георгиева – 6 год., ДГ „Звездица”, с. Соколово - I-во място 2. Сандра Атанасова – 6 год., ДГ „Звездица”, с. Соколово - II-ро място II-ра възрастова група 1. Анастасия Димитрова – 7 год., ОУ „Антим I“, гр. Балчик - I-во място 2. Цветомир Симеонов – 8 год., ОУ „Антим I“, гр. Балчик - I-во място 3. Ясмин Исмаил – 9 год., ОУ „Антим I“, гр. Балчик - II-ро място 4. Андрея Русева – 10 год., ОУ „Антим I“, гр. Балчик - II-ро място 5. Русина Русева – 9 год., СУ „Хр. Смирненски”, с. Оброчище - III-то място 6. Полина Петкова – 8 год., ОУ „Кирил и Методий“, гр. Балчик - III-то място III-та възрастова група 1. Мария Атанасова – 11 год., ОУ „Антим I“, гр. Балчик - I-во място 2. Християна Стайкова – 11 год., ОУ „Антим I“, гр. Балчик - II-ро място 3. Галена Коцева – 12 год., СУ „Христо Ботев“, гр. Балчик - II-ро място 4. Валентина Плугчиева – 11 год., НЧ „Свобода-1897”, с. Гурково - III-то място 5. Дженифър Купенова – 11 год., ОУ „Г. С. Раковски”, с. Сенокос - III-то място IV-та възрастова група 1. Симона Илиева – 15 год., ЦПЛР – ОДК Балчик - I-во място 2. Станислав Велев – 16 год., СУ „Хр. Смирненски”, с. Оброчище - II-ро място 3. Георги Николов - 16 год., СУ „Хр. Смирненски”, с. Оброчище - II-ро място В направление „Литературно творчество” – за написване на стихотворение, разказ, есе, журито награди: 1. Каролина Ангелова – 15 год., ЦПЛР – ОДК Балчик - I-во място 2. Симона Илиева – 15 год., СУ „Христо Ботев“, гр. Балчик - II-ро място В деня на конкурса, грамоти и награди бяха връчени и на участниците в направление „Фотография“, чиито творби бяха експонирани в читалищната зала. Призовите места заеха: 1. Галена Коцева – 12 год., СУ „Хр. Ботев“, гр. Балчик - I-во място 2. Селин Филипова – 13 год., ЦПЛР - ОДК Балчик - II-ро място 3. Преслав Станчев – 11 год., ЦПЛР - ОДК Балчик - III-то място
/Елка Василева/
ПОСЕЩЕНИЕ В ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ - БАЛЧИК
На 22 март децата от кръжок „Приятели на природата” с ръководител Н. Златева към ЦПЛР – ОДК Балчик отбелязаха Световния ден на водата с посещение в Пречиствателна станция за отпадни води – Балчик. Кристияна Иванова – директор на ПСОВ – Балчик запозна децата с всички етапи на процеса по пречистване на отпадните води от района на нашия град. Малките природолюбители зададоха въпроси и разказаха какво знаят за значението на пречиствателните станции за флората и фауната на Черно море. Заявиха своята готовност да пестят и пазят чистата вода. /Н. Златева/
С ОБЩИНСКО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
СТАРТИРА XXIV ОБЩИНСКИ КОНКУРС „МОЯТА БЪЛГАРИЯ“
На 14 март в ЦПЛР – ОДК Балчик се проведе Oбщинско състезание по информационни технологии от конкурса „Моята България“ – направление „Мултимедия“, в което участваха двадесет и трима ученици от четири общински образователни институции: ЦПЛР - ОДК, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Антим I“ и СУ “Хр. Ботев“. Тази година младите информатици представиха и защитиха различни по тематика проекти в областите: история, география, математика, спорт, туризъм, фолклор и др. Компетентно жури професионално и обективно оцени проектите на учениците в категории „Презентация“ и „Слайдшоу“. Престижните призови места завоюваха: Катерогия „Презентация“ – II възрастова група Мартин Димитров - 10 г. - I място /49 т./, Габриела Василева - 10 г. - I място /49 т./, Доменика Попова - 10 г. - II място /46 т./, Невена Железова - 10 г. - III място /42 т./, Елеонора Димитрова - 10 г. - III място /42 т./ Катерогия „Презентация“ – III възрастова група Ния Александрова – 12 г. – I място /52 т./, Златина Добрева – 11 г. – II място /45 т./, Кристина Сидерова – 12 г. – II място /45 т./, Преслав Станчев – 11 г. – III място /43 т./ Категория „Слайдшоу“ – IV възрастова група Каролина Ангелова – 15 г. – I място /54 т./ Всички състезатели получиха грамоти за участие, а победителите медали. /Класиране/
ТАНЦОВА ШЕВИЦА
Най-малките участници във Фолклорния клуб към ЦПЛР – ОДК Балчик – децата от детските градини се включиха в празничните програми, посветени на „Баба Марта“ и Международният ден на жената – 8-ми март. В пъстра шевица от танци и пролетно настроение, под ръководството на своята ръководителка – Цветелина Илиева, танцьорите поднесоха букет от емоции и мартенско забавление. /Елка Василева/
ПЪРВО МЯСТО В ОБЩИНСКИ КОНКУРС ЗА ТРАДИЦИОННА МАРТЕНИЦА
През месец март, децата от кръжок „Приложно изкуство“ с ръководител Н. Златева приеха с радост идеята да се включат в Общинския конкурс „Да сме бели и червени, като мартеничките засмени“, организиран от ЦПЛР - ЦРД гр. Генерал Тошево. Удовлетворение и награда за творческия ентусиазъм на децата-приложници донесе призът за първо място в категория „Традиционна мартеница“ на дванадесетгодишната Рая Крумова. С грамоти и предметни награди бяха отличени също Галена Коцева - на 12 г., Калоян Георгиев – на 13 г. и Зорница Златева – на 13 г. /Елка Василева/
МАЖОРЕТНИ ТАНЦИ НА ПРОЛЕТЕН ПРАЗНИК
С усмивки и ведро настроение малките мажоретки от ЦПЛР - ОДК Балчик, с ръководител Цветелина Илиева, откриха пролетния празник „Да бъдем по-добри чрез знанието, песните, танците и игрите“ , организиран на 7 март в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. /Цв. Илиева/
3 МАРТ - НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ
На трети март от 11:00 часа представители на Общински ученически парламент към ЦПЛР – ОДК Балчик се включиха в общоградското честване по повод 141 години от Освобождението на България от османско владичество. Председателят на ученическия парламент Стефан Янев, членовете на ОУП Снежина Златева и Симона Илиева тържествено издигнаха знамената на площад „21 септември“. Бяха поднесени и цветя пред паметника на героите, паднали за отечеството.
ПРАЗНИК „БАБА МАРТА ИДЕ“
На 1-ви март, първокласници и второклсаници от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ посрещнаха Баба Марта в ЦПЛР ОДК - Балчик. Сръчно пресукаха бели и червени конци и направиха мартеници за здраве, сила и дълголетие. С интерес проследиха подготвената от г-жа Н. Златева - ръководител на клуба по приложно изкуство, презентация за символите, традициите и обичаите на мартенския празник. Децата истински се забавляваха – разказаха легенда за мартеницата, отгатваха гатанки и попълниха тематична кръстословица. Празникът завърши с кръшно мартенско хорце. /Н. Златева/
РАДИОПРЕДАВАНИЯ ПО ПОВОД ТРЕТИ МАРТ
В навечерието на Националния празник на България – 3-ти март, участниците в клуба по журналистика към ЦПЛР - ОДК Балчик излъчиха радиопрограми в СУ „Христо Ботев“ и в ОУ “Св. св. Кирил и Методий“. Съобщиха исторически факти и припомниха събития около подписването на Санстефанския мирен договор, по силата на който, след близо 500-годишно отсъствие, страната ни отново „възкръсва“ на картата на Европа. Възрожденски патриотични песни огласиха училищните коридори, напомняйки за силата на българския дух, за героизма, саможертвата и величието на хилядите достойни българи, посветили живота си на Отечеството. /Е. Василева/
ДНЕС КАЗАХМЕ "НЕ" НА УЧИЛИЩНИЯ ТОРМОЗ
На 27 февруари Общинският ученически парламент при ЦПЛР – ОДК Балчик отбеляза Деня на розовата фланелка в СУ „Хр. Ботев“. Ученици и учители се обединиха в каузата "Да спрем насилието в училище". Инициативата започва през 2007 година, когато две момчета в Канада се застъпват за свой приятел и съученик, подиграван защото е дошъл на училище с розово поло. Момчетата купуват розови тениски и на следващия ден ги раздават на всички желаещи да заявят своята подкрепа против училищния тормоз. Отбелязването на този ден ни напомня, че трябва да бъдем толерантни, и че заедно можем да се борим срещу проявите на насилие. /К. Панайотова/
„ДЕЛА ТРЯБВАТ, А НЕ ДУМИ! ”
На 18 февруари, ученици от Общински ученически парламент към ЦПЛР - ОДК Балчик почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Младите парламентаристи изработиха и изложиха в СУ „Христо Ботев” гр. Балчик табло с надслов „Дела трябват, а не думи”, и раздадоха на ученици и учители малки свитъци съдържащи велики мисли и цитати на Апостола на свободата. На 19 февруари, председателят Стефан Янев и представители на ОУП се включиха в общоградското поклонение, като поднесоха цветя и се поклониха пред паметника на Васил Левски. /Камелия Панайотова/
РАДИОПРЕДАВАНИЯ В ПОЧИТ КЪМ АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА
По повод 146-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, младите журналисти от ЦПЛР – ОДК Балчик, подготвиха радиопредавания в СУ „Христо Ботев“, ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Антим I“. Разказаха за живота, делото и величието на карловеца, превърнал се във времето в национален символ и обединител на нацията. Припомниха с гордост заветите му, които и днес – 146 години след неговата гибел, вълнуват и докосват сърцето на всеки българин. Прозвучаха възрожденски песни, от които черпим, вдъхновение, увереност и самочувствие на наследници на несломимия български дух. /Елка Василева/
КОЛЕДНИ ФРАГМЕНТИ
На 20 декември от 13.30 часа, деца от театралния клуб, вокалната група, школата по английски език и фолклорния клуб към ЦПЛР-ОДК Балчик зарадваха учениците от ОУ „Антим I" с празнична програма, посветена на предстоящите празници. Изпълнители и публика се забавляваха заедно, осмисляйки неусетно същността и ценностите на Коледа, чийто смисъл е в това да даряваш и да правиш околните щастливи. С вълнение, емоции и артистичност, малките театрали представиха пиесата „Чудните камбани“ и напомниха че „...и най-скъпият подарък, и най-безценният дар, дори царската корона не струват нищо пред доброто сърце...“. В пъстър хоровод от танци, песни и коледни стихове на английски език, децата от творческите колективи към Детския комплекс сътвориха на училищна сцена фрагмент от своята приказна и незабравима Коледа. Елка ВАСИЛЕВА
КОЛЕДНА ДОБРОТА
През месец декември се проведе традиционната за Общински ученически парламент при ЦПЛР - ОДК Балчик Коледна благотворителна акция, в която се включиха ученици, родители и учители. Дарените топли дрешки и красиви играчки зарадваха децата от ДГ "Звездица" с. Соколово, ДГ "Мир" с. Сенокос и детската градина в с. Ляхово. Част от даренията ще бъдат разпределени в училищата СУ "Христо Ботев" гр. Балчик и ОУ "Васил Левски" с. Соколово. Благодарим на всички, които се включиха в инициативата! /К. Панайотова/
КОЛЕДНА ИЗЛОЖБА
На 13 декември, от 13.30 часа, в ЦПЛР – ОДК Балчик бе открита традиционната изложба „Здравей, Коледа!”. И тази година творбите на малките художници от детските градини, общинските училища и клубовете по керамика, изобразително и приложно изкуство към Детския комплекс, развълнуваха многобройните посетители с декемврийска мозайка от коледни картички, рисунки и автентични сурвакници. Директорът на комплекса, поздрави децата за прекрасните творби – плод на творческото им вдъхновение, сръчност и желание да направят света около себе си по-красив. Специалната награда в конкурса „Здравей, Коледа!” тази година бе присъдена на 8-годишната Миглена Константинова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Балчик. Нейната рисунка бе избрана от администрацията на Община Балчик за коледна картичка, която в навечерието на коледните и новогодишните празници ще бъде разпратена с благопожелания до жителите на нашия град и до институции в страната. Връчени бяха още две специални награди – на Кърстин Дъглас – 9 г. и на Юстина Йосифова – 13 г. от ЦПЛР – ОДК Балчик. Грамоти и награди, осигурени от Община Балчик, зарадваха малките художници и приложници – автори на отличените творби. /Елка Василева /
КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ НА ДЕЦАТА ОТ ЦПЛР – ОДК БАЛЧИК
На 11 декември, децата от творческите колективи на ЦПЛР-ОДК Балчик гостуваха на сцената на НЧ „Васил Левски – 1959”. В стихове, с песни и танци край елхата, те разказаха декемврийска приказка за красотата и радостта, с която сътвориха магията и очарованието на Коледа. В очакване на един от най-светлите християнски празници, изпълнителите от Фолклорния клуб с ръководител Цветелина Илиева, Мажоретния състав с ръководител Петър Златев, Танцова формация „Ритъм” с ръководител Мария Георгиева, Вокалната група с ръководител Светлана Иванова и Школата по английски език с ръководител Камелия Панайотова подариха букет от емоции на публиката в читалищната зала. Водещите на Коледния концерт, организиран от ЦПЛР – ОДК Балчик – Йоана Петрова и Симона Илиева от клуба по журналистика, отправиха към всички пожелания за незабравима Коледа и неповторима Нова 2019 година. /Елка Василева/
ЦПЛР - ОДК БАЛЧИК СЕ ВКЛЮЧИ В ЗАПАЛВАНЕТО НА СВЕТЛИНИТЕ НА КОЛЕДНАТА ЕЛХА
На 7 декември танцьори от мажоретен състав с ръководители Петър Златев и Серпил Ахмед и певци от вокална група с ръководител Светлана Иванова при ЦПЛР – ОДК Балчик се включиха в запалването на светлините на коледната елха пред Община Балчик. Възпитаниците на детския комплекс представиха пред многобройната публика два мажоретни танца и две коледни песни, прекрасно изпълнени и заслужено аплодирани от присъстващите зрители.
КОЛЕДНА ЕЛХА ГРЕЙНА В ЦПЛР - ОДК
На 3 декември грейна елхата в Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс Балчик. Коледното дърво беше украсено от възпитаниците на клуб „Приказен свят“ с ръководител Елка Василева.
ОБЩИНСКИ УЧЕНИЧЕСКИ ПАРЛАМЕНТ БАЛЧИК
ОТБЕЛЯЗА 1 ДЕКЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ СПИН
Първи декември е Световният ден за борба със СПИН, отбелязан за първи път през 1988 година. По този повод на 3 декември Общински ученически парламент при ЦПЛР – ОДК Балчик организира инициатива, която се проведе в конферентната зала на СУ „Хр. Ботев“, гр. Балчик. Председателят на ученическия парламент – Стефан Янев – XI кл. и Райна Баева – IX кл. - председател на комисията „Екология и околна среда“ представиха презентация, чрез която запознаха всички присъстващи в залата с възникването, начините на разпространение и мерките за борба с един от най-смъртоносните вируси в историята на човечеството. /К. Панайотова/
ТЪРЖЕСТВО ЗА ПРАЗНИКА НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО И МЛАДЕЖ
На 21 ноември в ЦПЛР – ОДК Балчик ученици от клуб „Компютър“ с ръководител И. Йорданова отбелязаха Въведение Богородично с компютърни рисунки и презентации. Децата, чрез своите творби, по интересен начин запознаха гостите с традициите свързани с празника за християнското семейство и младеж. /И. Йорданова/
ГЪЛЪБИ НА ДОБРОТАТА
На 16 ноември учениците от Общински Ученически Парламент – Балчик отбелязаха 13 ноември – Световен ден на добротата и 16 ноември – Международен ден на толерантността чрез инициатива, която се проведе едновременно в трите училища – СУ „Христо Ботев”, ОУ „Св.св Кирил и Методий” и ОУ „Антим I”. Красиви флаери с изобразени гълъби и изписани послания, посветени на добротата и толерантността, бяха раздадени на учениците отправяйки призив към всички да бъдат по-добри и да приемат различните. Ученици от клуб „Журналистика” към ЦПЛР – ОДК, с ръководител г-жа Елка Василева разказаха повече на учениците за тези значими дати чрез материал , който прозвуча по училищните уредби. (К. Панайотова)
ОБЩО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИ УЧЕНИЧЕСКИ ПАРЛАМЕНТ
На 09 ноември 2018 г. от 14:30 ч. в ЦПЛР - ОДК Балчик се проведе общо заседание на Общински ученически парламент. Заседанието протече при следния дневен ред: Отчет на дейността на парламента през изминалата учебна година, приемане на нов план за работа през 2018/2019 учебна година, освобождаване на членовете, които учат в други населени места и избор на ръководство. Чрез демократично и явно гласуване "ЗА", "Против" и "Въздържал се" за председател на комисия: „Гражданско общество и медии” беше избрана Йоана Петрова – X клас , и Петя Митева от VIII клас - за председател на комисия „Връзки с общината и евроинтеграцията”. Официални гости на заседанието бяха г-н Пламен Иванов – директор на ЦПЛР – ОДК Балчик, г-жа Гергана Добрева – Председател на комисията по дейността с ученическото самоуправление и г-жа Елка Василева – ст. учител в ЦПЛР – ОДК Балчик. По време на заседанието учениците от ОУП планираха организирането на инициативи по повод 16.11 – Международен ден на толерантността, както и традиционната Коледна благотворителна акция за събиране на дрехи и играчки за деца в нужда. /К. Панайотова/
СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗА СНЕЖИНА ЗЛАТЕВА ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
Фотографията „Две следи”, на Снежина Златева от клуб „Екология” при ЦПЛР – ОДК Балчик, получи специалната награда на XI-я Национален конкурс за рисунка, компютърна анимация и фотография – „Морето не е за една ваканция“, организиран от Министерството на образованието и науката, Национален дворец на децата, Регионално управление по образование, Община Бургас и Център за подкрепа на личностното развитие Бургас. Конкурсът е част от програмата на Община Бургас и ЦПЛР - Бургас за отбелязване на Международния ден на Черно море - 31 октомври. На официалната церемония в Културен център „Морско казино“ отличените участници в трите раздела – рисунка, компютърна рисунка и фотография получиха дипломи от Национален дворец на децата, грамоти от Басейнова дирекция „Черноморски район” и предметни награди. /Е. Василева/
МУЛТИМЕДИЙНО ТЪРЖЕСТВО ЗА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
Шестокласничката Ния Нейчева от клуб „Компютър“ с ръководител П. Иванов при ЦПЛР – ОДК, представи презентация и викторина по повод 1-ви ноември – Денят на народните будители във Взаимното училище към Възрожденския комплекс Балчик. По много интересен и интерактивен начин Ния информира присъстващите ученици за живота и делото на будителите от миналото и настоящето ни. Интересни факти, свързани с делото на будители от епохата на Възраждането в нашия град, разказа Венцислав Чаков – уредник в Градски исторически музей – Балчик.
ТРЕТА ОБЩИНСКА ИЗЛОЖБА-КОНКУРС "НАШЕТО ЧЕРНО МОРЕ"
На 29 октомври в ЦПЛР-ОДК Балчик бе открита изложбата на Общинския конкурс за рисунка и фотография „Нашето Черно море”, посветена на Международния ден на Черно море – 31 октомври. 119 участници, вдъхновени от красотата на морето и крайбрежната му зона, представиха в експозицията живописни пейзажи и пълни с живот композиции. С медали и грамоти бяха отличени авторите на 27 творби. В деня на изложбата официално бяха връчени грамоти и на класиралите се за участие в Международния кръг на конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата” - 9-годишната Елеонора Димитрова и 15-годишната Лора Хараламбиева от клуба по изобразително изкуство, с ръководител Лила Атанасова.
ПАРТИ ЗА ХЕЛОУИН
Шумно парти със забавни игри, лакомства, сладки и кисели бонбони, костюми в духа на Хелоуин си организираха децата от театралния клуб и школата по английски език към ЦПЛР-ОДК Балчик с ръководители Елка Василева и Камелия Панайотова. С идеи, старание и ентусиазъм всички заедно подготвиха празнична украса и на 25 октомври т.г. декорираха импровизираната сцена във физкултурния салон на ОУ „Антим І”. Преобразени в цветни костюми, с аксесоари и грим, децата артистично разказаха какво знаят за деня на Хелоуин – празник, възникнал в Ирландия преди повече от 2000 години, свързан с традициите на древните келти, с техните вярвания за началото на новата година, която бележи края на лятото и началото на студената и тежка зима, както и с поверията им за предпазване от злото. Представиха интересни факти за отбелязването на 31 октомври в различни страни по света като САЩ, Канада, Великобритания, Китай ..., в които всяка година празничната украса променя облика на домовете, улиците и търговските центрове, а празникът „Хелоуин” е истинско забавление за малки и големи. След изпълнените на английски език стихчета, весело „Хелоунско влакче” даде старт на игрите „Страх” , „Лакомство или пакост”, „Висящи сладкиши” и „Магическа торбичка”, които бяха съпроводени с много смях и приятни емоции. Финалното предизвикателство за участниците в партито бе изписване на пожеланието „HAPPY HALLOWEEN”. Информацията подготви клуб „Журналист” с ръководител Елка Василева
ТВОРЧЕСКИ ПОСТИЖЕНИЯ В КОНКУРСА ЗА ДЕТСКА РИСУНКА
„С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА”
Септември зарадва малките художници от клуба по изобразително изкуство към ЦПЛР-ОДК Балчик, с ръководител Лила Атанасова. Пет бяха творбите, които изпратиха за участие в областния кръг на конкурса „С очите си видях бедата”, организиран от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Добрич, Регионална библиотека „Дора Габе” и Регионално управление на образованието – Добрич. За първи път конкурсът се провежда през 2002 година по инициатива на Държавна агенция „Гражданска защита”, а от 2006 година прераства в Международен под егидата на Секретариата на Частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа. Сред 33-те рисунки, класирани за участие в Международния кръг на конкурса са рисунките на 9-годишната Елеонора Димитрова и 15-годишната Лора Хараламбиева от клуба по изобразително изкуство към ЦПЛР-ОДК Балчик. Желаем ви нови творчески успехи, момичета! /Елка Василева /
ПОСЕЩЕНИЕ В ИНТЕРАКТИВЕН ДЕТСКИ МУЗЕЙ - ГР. ДЕВНЯ
На 10 октомври, участници в клубовете по екология и журналистика, с ръководители Наталия Златева и Елка Василева, посетиха Интерактивния детски музей „Пътят на отпадъците“ в град Девня. Обучителен куклен театър, с автор Ива Панева, запозна детската аудитория с талисмана на музея - мистър Клинкер, който се опитва да победи лошия Боклук, замърсяващ природата. Интересни факти, свързани с разделното събиране на отпадъците и тяхното правилно оползотворяване, провокираха децата, които научиха, например, как използвана пластмасова бутилка може да се превърне в нова или да послужи като гориво за получаване на топлина, необходима за производство на цимент. Балчишките деца се включиха в забавни интерактивни игри и практически демонстрираха наученото в музея. Всички получиха тениски и несесери с учебни пособия от рециклирани материали. Посещението в първия интерактивен детски музей на отпадъците бе осъществено със съдействието на Община Балчик и фирма „Екоколект“. /Е. Василева/
НА 1-ВИ ОКТОМВРИ СТАРТИРА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В ЦПЛР - ОДК БАЛЧИК.
Директорът на извънучилищното звено – г-н Пламен Иванов приветства присъстващите и пожела здрава и ползотворна нова творческа година на участниците в клубовете и кръжоците на Детския комплекс. Децата разгледаха с интерес кабинетите за занимания, разговаряха с ръководителите за конкретиката на дейностите в направленията „Наука и технологии“, „Изкуство“ и „Спорт“. Емоционално и непринудено, малчуганите споделяха какво обичат да правят в свободното си време и задаваха въпроси, съобразно своите увлечения. И през тази учебна година в ЦПЛР - ОДК, децата от общината ще развиват своя творчески потенциал, способности и талант, а успехите и постиженията им ще ни направят съпричастни към детските стремежи и светоусещане. /Е. Василева/
НАЧАЛО | | ЗА НАС | | ДЕЙНОСТ | | ПРИЕМ | | НОВИНИ | | ПРОЕКТИ | | ВЕСТНИК | | ГАЛЕРИЯ | | ПОЛЕЗНО | | КОНТАКТИ |